Nieuws

9 weetjes over de nieuwe Alpine A110

Ruim een jaar na de officiële heroprichting van Alpine – door Renault – is de eerste tastbare vrucht daarvan dan eindelijk in al haar glorie uit de doeken gedaan. Maak nader kennis met de nieuwe A110 aan de hand van deze 9 dingen die je erover moet weten.

Illustere (motorsport)historie

Illustere (motorsport)historie

De nieuwe Alpine A110 is een moderne interpretatie van het gelijknamige origineel dat tussen 1961 en 1977 werd gebouwd en vooral begin jaren '70 furore maakte in het WRC, destijds ook al onder de vleugels van Renault. Echter hoe modern ook, het design en de bouwfilosofie van de nieuwe A110 is nog altijd zeer trouw aan toen. Evenals het rijkarakter, beweert het herrezen automerk. De oer-A110 staat te boek als een pure rijmachine. Lees meer »

Lange aanloop

Lange aanloop

Renault heeft lang getwijfeld of het Alpine – van oorsprong al een zelfstandig automerk uit het aan de Franse noordkust gelegen Dieppe – opnieuw leven in moest blazen. Eenmaal de knoop doorhakt hebben de Fransen de tijd genomen om zelf en de toekomstige consument aan het idee te laten wennen. Al aan het begin van 2010 gaf de nieuwe Alpine stilletjes al teken van leven. Via de Renault DeZir Concept en later de A110-50. Lees meer »

Doodgeboren broer

Doodgeboren broer

Een nieuw merk oprichten brengt grote, kostbare risico's met zich mee. Aanvankelijk wilde Renault die last niet helemaal zelf dragen en werd Caterham gevraagd als compagnon. Een droomhuwelijk volgens velen. Maar niets bleek minder waar. Al snel scheidden de twee weer van elkaar. Ondertussen hadden Fransen en Britten echter al dermate vaak de lakens gedeeld, dat daaruit een tweeling geboren werd. De ene is de A110. De ander, de Britse CT02, overleefde het niet. Lees meer »

Lichtgewicht

Lichtgewicht

Toen de kogel eenmaal door de kerk was, was vanaf minuut één de ambitie dat de nieuwe A110 – 40 jaar na dato – zo in de voetsporen van zijn illustere voorvader kon treden. En dat is heel aardig gelukt. Aan het exterieur is dat al aan te zien, maar ook wat gewicht betreft is men niet over een nacht ijs gegaan. Zo licht (600 kg slechts) als het origineel is de A110 van nu niet, maar 1.080 kg is zeker niet onverdienstelijk. Met dank aan heel veel aluminium, waaronder de ganse carrosserie. Lees meer »

Alledaagse aandrijflijn

Alledaagse aandrijflijn

In de lange periode dat de oer-A110 in productie is geweest, is 'ie met uiteenlopende motoren geleverd. Als gemene deler gold dat deze ook te vinden waren in alledaagse Renaults. Ook dat houdt de nieuwe A110 in ere. Nou ja, min of meer. Alpine rust de nieuwe A110 uit met de 1.6 TCe-viercilinder. Die kennen we uit de is Mégane, Talisman en Espace. Hetzij alleen niet in een 252 pk sterke variant…

Bloedsnelle prestaties

Bloedsnelle prestaties

De meesten zullen de natuurkundige som al hebben gemaakt en de enige juiste conclusie daaruit hebben getrokken: zoveel vermogen bij zo'n laag gewicht betekent bloedsnelle prestaties. En zo is het. In 4,5 seconden zit je met de A110 op 100 km/h. De topsnelheid: 250 km/h. Als bijkomstig pleziertje is dat je zelf door de 6 versnellingen moet poken om dit klaar te spelen. Sowieso ademt de Franse sportcoupé in alle opzichten een puur rijkarakter uit. De zetels, de zitpositie, het stuur, de middenconsole; ze ogen allemaal zeer racy.

Exclusief begin

Exclusief begin

Van het origineel werden er 7.000 gemaakt. Niet bijster veel, wat de waarde ervan onder verzamelaars inmiddels behoorlijk heeft opgedreven. De speciale A110 'Première Edition' zal zelfs nog een stuk exclusiever zijn. De oplage blijft daarvan beperkt tot 1.955 exemplaren. Of op de rest ook een productielimiet zit is niet bekend. Alpine wil in elk geval klein beginnen en van daaruit pas verder kijken.

Gedurfde prijs

Gedurfde prijs

Alpine heeft de historie maar zal zich evenwel opnieuw moeten bewijzen. Porsche en ook Audi behoeven dat allerzins, en in dat licht bezien is de richtprijs van 70 mille voor de A110 gewaagd. Voor dit geld rijd je immers ook een vergelijkbaar sterke 718 Cayman of TT. Ook de Alfa 4C is een concurrent.

Nederlandse stuurman

Nederlandse stuurman

Niet relevant, wel gewoon leuk voor ons is dat een Nederlander aan het roer staat bij Alpine. De in 1965 geboren Michael van der Sande stippelt de lijnen uit, iets dat niet nieuw is voor hem na heel wat prominente posities bij gerenommeerde merken als Rolls-Royce, Bentley, Harley-Davidson, Tesla, Aston Martin en sinds 2013 bij de Renault Groep.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken