Nieuws

Mercedes werkt aan LED-koplamp met 3.000 lichtpunten

Mercedes werkt aan LED-koplamp met 3.000 lichtpunten

Recent was Mercedes-Benz nog zo trots op de Multibeam-koplampen van de nieuwe E-klasse. 84 afzonderlijk regelbare LED's per koplamp die de weg verlichten maar geen tegenliggers verblinden is dan ook een knap staaltje techniek. Maar dat was toen. Nu zijn 84 LED's al weer achterhaald.

Van Halogeen en Xenon naar LED en daarna al weer snel door naar Laser; de ontwikkeling van autoverlichting verloopt in razend tempo. Laser is heden nog te kostbaar om gemeengoed te zijn en dat blijft ook nog wel zo, verwacht men. Maar LED daarentegen, dat is in korte tijd het nieuwe Xenon geworden (en Xenon vervangt al meer Halogeen als standaardverlichting).

Bijna productierijp

Dat LED zo snel in opkomst is heeft te maken met de veelzijdigheid ervan tegen een relatief betaalbare kostprijs. Anders dan BMW en Audi laat Mercedes-Benz Laser-verlichting daarom nog eventjes rusten en wil het zich eerst vol op LED storten. Er valt immers nog zoveel te halen met deze relatief nieuwe technologie.

Zo werkt Das Haus, samen met externe partijen, momenteel aan Multibeam-koplampen met niet 84 lichtpunten maar met liefst 3.072 stuks. En allemaal zijn deze individueel regelbaar, verdeeld over drie LED-lichtbronnen ter grootte van een balpenpunt.
Elke LED-spot bevat 1.024 lichtpunten die tijdens de rit de weersomstandigheden, het wegverloop, de snelheid, het tegemoetkomend verkeer en de afstand tot de andere weggebruikers voortdurend analyseert. Vervolgens worden die gegevens bijna onmetelijk snel verzameld en op basis daarvan wordt de omgeving optimaal verlicht.

Meedenkend verlichting

Bij hoge snelheden zal de lichtkegel bijvoorbeeld langer en smaller zijn en in de stad juist breder om ook de stoep te verlichten. Andere weggebruikers kunnen worden ontzien of subtiel worden uitgelicht. Nu is het nog zo dat de tegenligger uit de lichtkegel wordt 'gesneden'. Maar straks – door aanzienlijk meer individueel gestuurde LED's – is het mogelijk bijvoorbeeld enkel het hoofd van de tegenligger te ontzien, maar wel diens auto te belichten. Ook een bocht kan zo worden belicht dat er geen donkere randgebieden meer zijn, belooft Mercedes-Benz.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken