Nieuws

9 gloednieuwe AC Cobra's volgens klassiek recept

9 gloednieuwe AC Cobra volgens klassiek recept

Sommige dingen moet je voor eeuwig in het verleden laten rusten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je vrijwel zeker bent van een grote zak geld wanneer je bij machte bent een zeer gewild stukje historie weer tot leven te wekken. AC Cars is zo'n bedrijf en dat de verleiding niet kan weerstaan om 9 gloednieuwe Cobra's te bouwen volgens originele specificaties uit 1962.

Onlangs werd een Shelby Cobra afgehamerd voor 13,75 miljoen. Nu wisselt een originele AC Cobra wel vaker van eigenaar voor miljoenen, maar zó hoog was de deal nog nooit. Sterker, na één klap hadden we ineens van doen met de duurste auto van Amerikaanse makelij ooit. Het ging dan ook niet om zomaar een Cobra. Het geveilde exemplaar betrof een CSX 2000, de allereerste Cobra ooit gebouwd en notabene tot enkele jaren geleden het persoonlijke bezit van Carroll Shelby zelf.

Dollartekens

Die laatste twee eigenschappen zullen voor de eeuwigheid uniek blijven (Carroll overleed in 2012), maar wat AC Cobra wel kan bewerkstelligen is het opnieuw bouwen van een Cobra die van de eerste tot de laatste schroef op de CSX 2000 lijkt. Oftewel, compleet met handgeklopte aluminium carrosserie en een replica van de originele 4.25 liter Ford-V8. Zelfs de destijds enige twee lakkleuren (blauw en geel) zullen overeenkomen en de auto zal enkel als linksgestuurde versie te koop zijn.

Aan de prijs

Over de koop gesproken. Daar is het AC Cobra natuurlijk vooral allemaal om te doen, gevoed door het astronomische bedrag die men kennelijk voor een dergelijke Shelby overheeft. Troost: 13,75 miljoen hoeft ervoor niet op tafel gelegd te worden, maar AC Cobra denkt toch op zijn minst € 600.000,- voor elk van de 9 exemplaren te kunnen vangen. Niet eens zoveel minder als eentje met zichtbaar een halve eeuw ervaring en zeer waarschijnlijk een pagina's tellend levensverhaal. Your call!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken