Nieuws

Deze (onbekende) auto’s komen onze Olympiërs veel tegen in en rond Rio

Ruim een week vertoeven onze Olympiërs nu in en rond Rio. Maar voor velen zal Brazilië nog altijd als een cultuurschok voelen. De mensen, hun gewoontes, het eten, de grote verschillen tussen arm en rijk, de infrastructuur; het is er zó anders. Ook de auto’s. Dit zijn de 10 bestsellers aldaar.

Chevrolet Onix – 11.591 stuks

N01: Chevrolet Onix – 11.591 stuks

Drie jaar op de markt is de Chevrolet Onix nu en vanaf minuut één heeft de compacte hatchback, die ook een sedanbroertje heeft die Prima heet, de harten van de Brazilianen weten te stelen. Het model is speciaal voor de Zuid-Amerikaanse markt gebouwd. Zo wordt hij ook verkocht in Argentinië, Uruguay en Paraguay.

Hyundai HB20 – 9.697 stuks

N02: Hyundai HB20 – 9.697 stuks

HB staat voor Hyundai Brasil, wat al aangeeft dat de Hyundai HB20 exclusief voor Brazilië is ontwikkeld en wordt geproduceerd. Toch komt hij best bekend voor, want de auto lijkt een kruisbestuiving te zijn tussen de ‘onze’ i20 van de huidige generatie en zijn voorganger.

Ford Ka – 7.235 stuks

N03: Ford Ka – 7.235 stuks

Ook niet geheel vreemd voor ons, maar pas sinds kort. De Braziliaanse Ford Ka en reeds een bestseller aldaar is namelijk twee maanden geleden ook de Nederlandse dealers binnengereden. Zelfs de prijzen ervan zijn redelijk vergelijkbaar. In Brazilië bedraagt de vanafprijs – omgerekend – 11.500 euro kwijt. Hier net geen 13 mille.

Volkswagen Gol – 6.466 stuks

N04: Volkswagen Gol – 6.466 stuks

Een icoon in Brazilië, de Volkswagen Gol. Sinds 1897 draait deze Polo-look-a-like al mee in het immense Zuid-Amerikaanse land en lange tijd was het de beste verkopende auto daar. Inmiddels kent hij behoorlijk wat concurrentie, maar het is zeker nog niet gedaan met de Gol, zoals deze lijst ook laat zien.

Fiat Palio – 6.022 stuks

N05: Fiat Palio – 6.022 stuks

De Fiat Palio geeft nog maar eens aan dat de compacte hatchback zeer populair is in Brazilië. De Palio is een echte wereldauto voor Fiat en werd in de jaren ’90 ook in Europa verkocht (om later definitief verdrongen te worden door de Punto en Panda, waarvan hij nog altijd zijn technische basis van leent).

Chevrolet Prisma – 5.932 stuks

N06: Chevrolet Prisma – 5.932 stuks

De eerste niet-hatchback in dit overzicht en het vierdeurs broertje van de Onix, de nummer één in Brazilië. Zouden de twee onder een noemer in de verkooplijsten staan, dan zou Chevrolet pas echt ongenaakbaar zijn op de Braziliaanse markt.

Fiat Strada – 5.924 stuks

N07: Fiat Strada – 5.924 stuks

Brazilië is een echt pick-up-land, al zou je dit misschien niet zeggen met deze lijst. De Fiat Strada is immers de enige in zijn soort die tot de beste verkopende modellen van het Zuid-Amerikaanse land behoort. De eerstvolgende staat op plek 14.

Toyota Corolla – 5.919 stuks

N08: Toyota Corolla – 5.919 stuks

Overbekend van naam en – met 43 miljoen stuks sinds 1966 – de beste verkochte auto allertijden, maar inmiddels niet meer zo vertrouwd voor de Nederlandse Olympiërs. Sinds 2007 kennen wij de Corolla namelijk als Auris. Bovendien is Toyota's giga-succes er tegenwoordig enkel als sedan.

Renault Sandero – 5.700 stuks

N09: Renault Sandero – 5.700 stuks

Ook een bekende, maar dan als Dacia. In Brazilië gaat de Sandero als Renault door het leven en daar houden de verschillen met de Europese derivaat ook wel zo’n beetje op. Saillant detail: aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de Sandero er ook als RS 2.0. Zij wel.

Jeep Renegade – 4.744 stuks

N10: Jeep Renegade – 4.744 stuks

Last but not least in deze top-10, de Jeep Renegade. Een kek en verrassend leuk sturend SUV-tje die ze in Brazilië wél zien staan. En dat tegen een vanafprijs van 71.990 reaal, omgerekend ruim 20.000 euro. Een fortuin voor een Braziliaan, die gemiddeld circa 560 euro per maand verdient.

Premium is echt premium

N11: Premium is echt premium

Over 'arm versus rijk' gesproken. Terwijl in Nederland en Euopa de Mercedessen, BMW’s en Audi’s bijna niet aan te slepen zijn, komt de beste notering van een premium automerk in Brazilië op het conto van BMW, direct gevolgd door de andere twee Duitse luxemerken. Onder de beste verkopende premium modellen voert de Audi A3 Limousine de lijst aan. Met 393 verkochte exemplaren in juli, goed voor de 65ste stek overall.

In het slop

N12: In het slop

Mocht je trouwens menen dat de Nederlandse automarkt het moeilijk heeft, dan heb je de Braziliaanse nog niet gezien. Het op vier na grootste land van de wereld gaat gebukt onder de grootste depressie in de laatste 25 jaar. In de autosector verloren meer dan 10.000 mensen hun baan. Meer dan 250 dealers hebben de deuren moeten sluiten. Dit jaar alleen al! Toch behoort de Braziliaanse automarkt nog altijd tot een van de grootste ter wereld. Dik twee miljoen nieuwe auto’s worden er ieder jaar verkocht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken