Nieuws

Over welke automerken is men het meest en minst tevreden?

Over welke automerken is men het meest tevreden?

Het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power doet ieder jaar diverse grootschalige onderzoeken, waaronder de APEAL. Dit is een onderzoek naar de tevredenheid onder eigenaren van een nieuw aangekochte auto. De resultaten kunnen best confronterend zijn.

Het bekendste onderzoek van J.D. Power is wellicht de jaarlijkse 'Initial Quality Study'. Hieruit komt de geboden (productie)kwaliteit van automerken naar voren, en het is dan ook niet verwonderlijk dat veel autofabrikanten de uitslagen hiervan elk jaar in spanning afwachten. Porsche voerde steevast de lijst aan, maar werd in 2015 dan eindelijk verslagen door Kia. Ook in de Quality Study van 2016 blijkt Kia het merk dat de minste kuren vertoond in de eerste 90 dagen na aanschaf. Dat een betrouwbare auto echter geen garantie is op de algemene tevredenheid van eigenaren, blijkt dan weer uit het APEAL-onderzoek van J.D. Power.

Omgekeerde wereld

APEAL staat voor Automotive Performance, Execution and Layout en wordt door de auto-industrie als graadmeter beschouwd voor de aantrekkelijkheid van nieuwe auto's. Niet alleen op het gebied van design, maar ook qua prestaties, noviteiten, features en comfort, alsmede ergonomie. Een veel breder spectrum dan enkel betrouwbaarheid dus. En dan blijkt Kia verrassend genoeg in geen velden of wegen te bekennen. Nou ja, relatief bezien dan. Op plek 14 staat het. Idem aangaande Hyundai, Toyota, Lexus en Chevrolet. Stuk voor stuk scoren deze merken hoog tot zeer hoog als het om kwaliteit gaat, maar desondanks zijn eigenaren ervan niet bijster tevreden over de rest van eigenschappen.

Jaguar maakt sprongen

Dat de Duitse merken het op deze fronten een stuk beter doen mag eigenlijk geen verrassend heten. Sinds mensenheugenis genieten de auto's van onze oosterburen deze status. En ze verdienen het dus blijkbaar. Porsche voert de APEAL 2016 aan met op alle getoetste onderdelen de maximale 5 sterren. BMW is tweede en scoort maximaal op rijeigenschappen, features en noviteiten. Een openbaring? Wat ons betreft niet echt. Het zijn Jaguar en Land Rover die juist voor de grootste verrassing zorgen. Op plek drie en vijf staan ze respectievelijk. Een teken dat de Britten grote sprongen hebben gemaakt. Althans, op de criteria waarop APEAL-onderzoek toetst. De positie van de Britten in de Initial Quality Study laat nog te wensen over. Ergens onderaan dobberen ze.

Twijfelgevallen

Opmerkelijk is ook hoe Audi en Volkswagen uit beide onderzoeken naar voren komen, net als Volvo. Drie merken die door de mondiale autokoper op een behoorlijk voetstuk worden geplaatst. Maar vraag je Amerikaanse eigenaren naar hun ervaringen in de eerste drie maanden na aankoop van deze merken, dan komen deze merken er bekaaid van af (in relatie tot hun heersende status). Zowel in J.D. Power's APEAL als Quality Study. Welke merken je volgens de Amerikanen beter niet kunt kopen? Fiat en Smart. Ze vormen de absolute hekkensluiters in beide studies.

Zelf checken hoe jouw favoriete automerk ervoor staat volgens J.D. Power? Dat kan hier voor het APEAL 2016 en hier voor de Initial Quality Study van dit jaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken