Nieuws

Mazda's wankelmotor lijkt nabij na opduiken patenten

Mazda-patenten hinten naar terugkeer wankelmotor

Leuk, die RX-Vision. Maar zoals de naam van deze overigens zeer fraaie Mazda al aangeeft gaat het slechts om een vingeroefening. Nog altijd is het niet definitief dat Mazda daadwerkelijk de wankelmotor weer in productie gaat nemen. Al hinten opgedoken patenten daar wel op.

Wat zou het geweldig zijn als Mazda de ook wel rotatiemotor geheten krachtbron weer in productie neemt. Immers, geen enkele autofabrikant draagt deze zeer bijzondere motor met veel potentie nog een warm hart toe. Dit vanwege de technische complexiteit en de (betrouwbaarheids)problemen die het blok typeren. Althans, als je dit soort kwesties geen hoofd weet te beiden, en laat Mazda dat nu meermaals hebben bewezen dat wel te kunnen. Een perfect voorbeeld hiervan zijn de hedendaags door de Japanners toegepaste SkyActiv-motoren met hun ongekend hoge compressieverhouding. Geen ander automerk durft daarin zover te gaan.

Zonet gepatenteerd

Terug naar de wankelmotor. In de RX Vision Concept liet Mazda de deur al open voor een comeback van deze motor. Daar heeft het immers een compleet nieuwe generatie ingelepeld en als (relatief klein) automerk doe je zoiets niet zomaar.

Mazda heeft in elk geval reeds een stapeltje patenten bij een Amerikaans octrooienbureau ingeleverd om er zeker van te zijn dat niemand anders er met hun staaltje motortechniek vandoor gaat. De publicatiedatum van de patenten? 24 maart jongsleden. Zo'n gegeven biedt weliswaar geen garantie op zekerheid, maar voedt de hoop dat de wankelmotor op het punt staat een comeback te maken natuurlijk wel.

De patenten zelf aandachtig doornemen? Dat kan zowaar via de website van het United States Patent and Trademark Office.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda-patenten hinten naar terugkeer wankelmotor
Mazda-patenten hinten naar terugkeer wankelmotor
Mazda-patenten hinten naar terugkeer wankelmotor
Mazda-patenten hinten naar terugkeer wankelmotor
Redactie
Door Redactie

Zoeken