Nieuws

Unieke praktijktest met 50 semi-zelfrijdende auto's in Nederland

Unieke praktijktest met 50 semi-zelfrijdende auto's in Nederland

Ruim vijftig semi-zelfrijdende auto's reden vandaag op de A2 voor de vooralsnog grootste zelfrijdende autotest op de Europese openbare weg. Met de test wilden de initiatiefnemers laten zien hoe ver de techniek inmiddels is en de invoer van de zelfrijdende auto een zetje in de rug geven.

De test is zonder noemenswaardige problemen verlopen, zo laten de initiatiefnemers bestaande uit onder andere verzekering- en leasemaatschappijen weten. Volgens hen wordt hiermee de deur opengezet naar een bredere introductie van uiteindelijk volledig zelfrijdende voertuigen. Met name de regelgeving is nog een issue, en ook de gewenning bij bestuurders heeft nog een lange weg te gaan.

Met de test is in groepjes over de A2 van Amsterdam naar Beesd gereden. Tussen het normale verkeer door. Daarbij werd gebruikt gemaakt van semi-autonome systemen als adaptieve cruise control en stuurassistenten die je binnen de lijnen houden.

Bestuurders moeten nog (erg) wennen

Wat bleek is dat met name bestuurders nog moeten wennen aan de systemen. Enkele bestuurders remden toch ook nog zelf, alvorens de automatische remfunctie af te wachten. "Gewenning speelt daarin nog een rol," zegt Peter Morsink, senior adviseur Mobiliteit / verkeersveiligheid bij RoyalHaskoninDHV, een van de initiatiefnemers. "We merkten dat enkele bestuurders nog moesten wennen aan het feit dat ze de controle uit handen konden geven."

Onderschatting

Enkele bestuurders gaven aan het rijden makkelijk en zelfs saai te vinden. "Hierin schuilt het gevaar van onderschatting. Totdat de technologie een stap verder is, moet de bestuurder alert zijn en beseffen dat de auto's nog niet volledig automatisch rijden." De verschillende partners zetten de bevindingen op een rij en publiceren over enkele weken de eindconclusies. De eerste stap is om meer kennis en bekendheid te krijgen over wat nu al mogelijk is en hoe bestuurders daarmee het beste om kunnen gaan. De voordelen op het gebied van veiligheid en comfort zijn er. Door meer kennis te delen en het bewustzijn te vergroten, zal dit breder worden erkend.

Techniek verder dan regelgeving

De techniek van zelfrijdende auto's heeft de wetgeving en de verzekeringsmarkt ingehaald. Om de weg vrij te maken voor een veilige introductie van zelfrijdende auto's, moeten verzekeraars en wetgevers snel aan de slag. De laatste belemmeringen liggen voornamelijk op het gebied van Europese wet- en (privacy)regelgeving, aansprakelijkheid en verzekerbaarheid, zo stelt Aon. Ook werkgevers kunnen met hun leasebeleid een grote rol spelen om het gebruik van zelfrijdende auto's te stimuleren.

Met deze test zijn de eerste stappen gezet voor landelijke bekendheid en bewustzijn van het fenomeen 'zelfrijdende auto'.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Unieke praktijktest met 50 semi-zelfrijdende auto's in Nederland
Unieke praktijktest met 50 semi-zelfrijdende auto's in Nederland
Redactie
Door Redactie

Zoeken