Nieuws

Goodyear ziet autonome auto graag rollen over rubberen bal

Goodyear ziet autonome auto graag rollen over rubberen bal

Een bandenfabrikant die de handen aardig op elkaar weet te krijgen op een autoshow gebeurt niet vaak. Maar het lukt Goodyear tijdens de Autosalon van Genève. Het bedrijf heeft met de Eagle-360 naar eigen zeggen de 'band van de toekomst' voor de 'auto van de toekomst' ontwikkeld, oftewel autonome auto's.

Met de conceptuele band 'Eagle-360' zou Goodyear weleens een hele industrie aan het wankelen kunnen brengen. Deze bolvormige band maakt een velg namelijk overbodig. Ook concurrent Michelin toonde eerder al eens een innovatieve band die tegelijk de velg vervangt, al was die behoorlijk minder futuristisch.

Zeer wendbaar

De Goodyear Eagle-360 heeft verscheidene voordelen. Zo kan ermee in elke richting gemanoeuvreerd worden. Dit dankzij een rotatie van 360-graden. Is dat even handig bij het inparkeren!

Daarnaast kunnen elektromotoren voor de aandrijving in de banden geïntegreerd worden. Althans dat is wat Goodyear belooft. Om gewicht te besparen komt er bovendien extra ruimte vrij, want er is immers geen traditionele motor meer nodig.

Magnetische levitatie

Goodyear heeft het zo bedacht dat de Eagle-360 via magnetische levitatie een verbinding heeft met de auto. Het principe kan je vergelijken met dat van de magnetische zweeftrein in Japan. Minder vergaande toekomstsmuziek is de productiemethode. In plaats van in een perserij wordt de Eagle-360 met behulp van een 3D-printer gemaakt.

Koraal

Voor het profiel heeft Goodyear zich laten inspireren door de structuren van koraal. Die passen zich perfect aan de golfbewegingen van het water aan. De groeven fungeren daarbij als natuurlijke spons. Droog ze zijn hard, bij nat wegdek absorberen ze het vocht en worden dus zacht. Hierdoor zouden zelfs bij aquaplaning goede prestaties verrzekerd zijn.

Geduld gevraagd

Maar zonder sensoren is ook de Eagle-360 niets waard. Binnenin de band registreren ze de weersomstandigheden en de oppervlaktestructuur van de weg en geven deze informatie door aan de eigen auto en aan de andere bestuurders. Op serieproductie moeten we evenwel nog even wachten. Voor 2030 wordt de revolutionaire band namelijk niet verwacht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Goodyear ziet autonome auto graag rollen over rubberen bal
Goodyear ziet autonome auto graag rollen over rubberen bal
Redactie
Door Redactie

Zoeken