Nieuws

Autoverkopen krijgen schop na in februari

Autoverkopen krijgen schop na in februari

De eerste maand van dit jaar was belabberd, maar de Nederlandse autodealers kregen in februari nog eens een flinke schop na. Verhoudingsgewijs werd er nog minder verkocht dan in januari.

2016 maakt qua autoverkopen een ontzettend valse start en de schuldige is niet precies aan te wijzen. Zijn de gewijzigde bijtellingsregels, is het onze overheid die daarvoor verantwoordelijk is, zijn het de autodealers zelf of misschien wel de autokoper? Zeg het maar!

Feit is dat ook in februari weinig te halen viel voor autodealend Nederland. Slechts 28.408 nieuwe personenauto's werden er vorige maand geregistreerd, tegen 33.421 stuks in dezelfde periode vorig jaar (met één verkoopdag meer, want 2016 is een schrikkeljaar). Dit komt neer op een daling van 15 procent, terwijl in januari 14 procent minder werd verkocht.

Waar is Volkswagen?
Valt er dan helemaal niet te grimassen? Nou, bij sommige merken misschien nog enigszins. Bij Peugeot bijvoorbeeld, dat zich het best verkopende merk over vorige maand mag noemen. De dealers daarvan wisten gezamenlijke 2.659 nieuwe auto's aan de man te brengen, een stabiel aantal ten opzichte van januari. Nauwelijks minder goed deed Kia het met 2.647 registraties en Opel lijkt aan een comeback bezig. De Duisters tellen 2.080 nieuwe klanten. Nummer vier in deze top-5 is Renault; zij verkochten 1.715 nieuwe auto's. Hekkensluiter is Ford met 1.615 registraties.
En Volkswagen dan? Dat merk was in januari nog goed voor 7.792 auto's? Klopt, maar in februari was het slechts een schim daarvan met 1.578 stuks.

Pittig is geliefd

Bij de modellen was er één auto zeer geliefd vorige maand. Dat was de Picanto. Met een verkocht aantal van 1.738 stuks is de kleine Kia met afstand het beste verkochte model in februari. Nummer twee, de Peugeot 108, volgt met 939 exemplaren en de Hyundai i10 wist 881 mensen aan zich te binden. Dat de kleinere auto's de vraag domineren momenteel wordt extra bewezen door stek vier en vijf. Daar zijn namelijk de Ford Fiesta en Toyota Aygo te vinden met respectievelijk 548 en 548 registraties.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken