Nieuws

Ford GT krijgt zelfde glas als smartphones

Ford GT krijgt speciaal Gorilla Glass

Het display van onze smartphone is op zich een knap staaltje technologie, maar dat zien we niet meer. Wij swipen, tikken, typen, strelen en, hameren erop los en staan er niet bij stil dat zo'n schermpje daar allemaal tegen kan en ons daarnaast nog begrijpt ook. Wel, ook de nieuwe Ford GT wordt van dergelijk glaswerk voorzien.

Het bedrijf Corning fabriceert al sinds 2007 displays voor allerhande elektronica, waaronder dus smartphones en ook tablets en laptops. Hun glaswerk, Gorilla Glass geheten, werd al miljarden keren toegepast bij apparaten van 40 verschillende merken. Aan de auto-industrie levert Corning nog niet. Maar daarin gaat verandering komen. De nieuwe Ford GT wordt de eerste auto met Gorilla Glass.

Drie lagen

Het glas dat in de GT gebruikt wordt bestaat uit drie lagen: een harde buitenste, een geluiddempende middenin en een stabiliserende binnenste, het eigenlijke Gorilla Glass. Normaliter bestaan ruiten van auto's uit twee lagen en heeft het een dikte van circa vier à vijf millimeter. Gorilla Glass is ondanks meerdere lagen dunner; één tot twee millimeter dan gebruikelijk.

Dat Ford erg gecharmeerd is van Gorilla Glass is dus zo vreemd niet. En er zijn meer voordelen. Zo is het glas van Corning krasbestendiger, minder breekbaar en bovenal lichter is dan conventioneel glas. Het merk verwacht er zo'n 5,4 kilogram mee te besparen.

Voorruit en motorcover

Het speciale glaswerk zal bij de GT dienst doen als voorruit en motorcover. Dat maakt een geluidsisolerende laag over de 600 pk sterke 3.5 liter V6 overbodig. En wie denkt dat 5,4 kilo te verwaarlozen is, heeft het mis. Want de bespaarde kilo's zijn helemaal bovenaan de sportwagen te zoeken, met een verbetering van de dynamiek als gevolg.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken