Nieuws

Zo hoog zijn de verkeersboetes in 2016

Zo hoog zijn de verkeersboetes in 2016

Je kunt hoog of laag springen, in Den Haag blijven ze de verkeersboetes ophogen. Dat wist je natuurlijk al sinds Prinsjesdag, maar nu de concrete boetebedragen van 2016 bekend zijn gemaakt, is het dubbel slikken.

Procentueel stijgen de tarieven in 2016 met 1,1 procent ten opzichte van 2015. Dat lijkt te behappen, maar wanneer je in ogenschouw neemt dat de verkeersboetes nu al zeer gepeperd zijn, dan weet je hoe laat het is. Ga er dus maar even rustig voor zitten, want hier komen ze.

Snelheid binnen de bebouwde kom

Om te voorkomen dat je kierewiet wordt gaan we je niet alle verkeersboetes op een presenteerblaadje geven, maar nemen we een greep uit de collectie. Alle boetes hebben immers gemeen dat ze niet mals zijn. Dat blijkt al wel als je – na correctie – 4 km/h binnen de bebouwde kom te hard hebt gereden. Dat kost je namelijk al 27 euro. Gepakt worden met 10 km/h te hard, 70 euro, en wanneer je 21 km/h harder rijdt dan toegestaan schiet je door de 200 euro.

Rijd je in stedelijk gebied te snel waar ook werkzaamheden aan de gang zijn, dan kost diezelfde 4 km/h ineens 45 euro. Voor 10 km/h te hard staat 104 euro en voor 21 km/h een boetebedrag van 262 euro. De bedragen voor te snel rijden op een woonerf zijn overigens vergelijkbaar.

Snelheid buiten de bebouwde kom

Je zakgeld ben je al kwijt als je buiten de bebouwde kom slechts 1 km/h te snel rijdt. Dat kost je namelijk 11 euro. Feitelijk bijna het dubbele, want de schoorsteen van de administratie bij het Openbaar Ministerie moet ook blijven roken.
Voor een snelheidsovertreding van 5 km/h wordt 30 euro in rekening gebracht, en 115 euro armer raak je als je 135 km/h rijdt waar honderdtwintig is toegestaan. Kun je de verleiding om lekker op te schieten niet weerstaan? Houd dan al gauw rekening met een boete van honderden euro's als je daarop betrapt wordt. Zo kost 30 km/h te hard je 276 euro en bij 40 km/h te snel ligt de boete op 410 euro. Om en nabij de 9 euro per te hard gereden km/h dus.

“Kennelijk willen geautomatiseerde computersystemen ook wel eens loonsverhoging.”


Algemenere boetes

Volgens het OM gaan enkel de snelheidsboetes omhoog, niet de algemene boetes. Die laatste worden slechts afgerond (naar boven). Daardoor kost bumperkleven vanaf komend jaar 280 euro en afslaan zonder richting aan te geven 90 euro. Van het één komt vaak het ander in het verkeer, en toch is rechts inhalen bijna twee keer zo duur dan links blijven plakken. Namelijk 230 versus 140 euro.

Onlangs werd duidelijk dat één op de tien auto's in Nederland nooit een wasbeurt krijgt. Dat kan nog leuk worden voor de overheid, want op het rijden met een onleesbaar kenteken staat een boete van 130 euro. Het dragen van een autogordel is al net zo 'lucratief'. Het niet dragen daarvan kost 140 euro, vijftig euro duurder dan parkeren zonder parkeerschijf.
Opmerkelijk is dat er nog altijd een boete bestaat voor het onnodig voeren van mislicht. Dit zal wel voor de achterste mistlamp gelden, want sinds het legaliseren van (LED-)dagrijverlichting moet je als agent een behoorlijke autokenner zijn deze – van een afstandje – van elkaar te onderscheiden.

“Van het één komt vaak het ander in het verkeer, en toch is rechts inhalen bijna twee keer zo duur dan links blijven plakken.”


Administratiekosten
Mocht je afvragen waarom de verkeersboetes opnieuw verhoogd zijn. Niet om de schatkist te spekken. Heus (al zegt het Openbaar Ministerie dit niet hardop). Nee, de vinger kan gewezen worden naar de gestegen administratiekosten. Die stijgen van 7 naar 9 euro. Kennelijk willen geautomatiseerde computersystemen ook wel eens loonsverhoging.

Termijnbetaling
Nieuw per 2016 is dat boetebedragen boven de 250 euro betaald kunnen worden in termijnen. En ben je het niet eens met een verkregen bekeuring? Dan kan je als vanouds bezwaar aantekenen, maar voortaan ook online.

Recidivist harder straffen

Ben je een notoire hardrijder of foutparkeerder, wees dan alvast gewaarschuwd. Het Ministerie wil naar een boetesysteem toe waarin recidivisten harder worden gestraft. Oftewel, bega je vaker een verkeersovertreding, dan moet je meer betalen. Nu is het nog zo dat dezelfde boete voor een incidentele misser net zo hoog is als voor de veelpleger.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken