Nieuws

Deze autokleuren zijn het populairst

Deze autokleuren zijn het populairst

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat de balans over van alles en nog wat weer opgemaakt kan worden. Kortom, tijd voor (top)lijstjes. Over de meest gekozen autokleuren in 2015 in Nederland, bijvoorbeeld. Dit zijn ze.

Laten we voor de verandering, net als bij de radiostations, een keer aftellen naar de populairste keuze van het volk. En dan is helemaal onderaan crème te vinden. Dat was vroeger wel anders, zo valt gerust te concluderen wanneer je op een klassiekershow rondstruint. Tegenwoordig kiest slechts nog een enkeling voor een zandkleurige lak. Zo weinig zelfs dat deze kleur percentagegewijs niet eens boven de 0,5% uitkomt. Afgerond dus nihil.

En zo zijn er nog enkele kleuren waarvoor de Nederlandse nieuwkoper zijn neus ophaalt. Veelal in de hoek van de hekkensluiter, te weten geel en oranje, maar ook groen en paars. Die laatste is overigens zo gek niet, want die kom je überhaupt maar zelden tegen op het aangeboden kleurenpalet van automerken. Geen idee waarom. Voor paars (dat weliswaar tegen zwart aanschurkt) willen eigenaren van exotische bolides anders nog wel eens extra diep in de buidel tasten. Maar goed, dat is sowieso een kleine groep mensen, natuurlijk.

Bruin is het nieuwe wit

Over op de semi-gewilde kleuren. Daartoe behoort zoal bruin. Een kleur dat in opkomst is en dit jaar goed was voor 4,7% van alle nieuw verkochte auto's. Klopt de veel gehoorde uitspraak 'bruin is het nieuwe wit' dan echt? Je zou het denken en toch is het niet zo. Wit is namelijk allesbehalve op z'n retour na een comeback enkele jaren geleden. Sterker, er werden dit jaar nog meer witte auto's verkocht dan vorig jaar. Bijna één op de vijf nieuwe auto's werd 'kleurloos' afgeleverd. Om precies te zijn 19%.

Rood wint terrein

Wit is zowaar nog populairder dan de andere twee kleuren van de Nederlandse vlag, hoewel de keuze dit jaar ten opzichte van 2014 wel vaker op rood en blauw is gevallen. Bijna zes procent van de autokopers koos voor de kleur van snelheid, terwijl blauw steeg van 10,5% in 2014 naar 12% dit jaar.

Vaste koplopers
En dan nu de aanvoerders van deze toplijst. Verrassend zijn die niet, want ze scoren al jaren zeer hoog in Nederland. Je kan ze dus raden. Het zijn zwart en grijs, met die laatste als absolute koploper met liefst 31,8%. Zwart is met 24,9% iets minder gewild, maar nog altijd erg in trek.
Opmerkelijk is dat het eveneens veel geziene zilver niet separaat in de kleurentop van VWE Trendweb is opgenomen. Die zal het van automotive-onderzoeksbureau ongetwijfeld onder de grijstinten hebben geschaard, waardoor het niet verwonderlijk is dat deze verreweg het populairst is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken