Nieuws

Futurisme onder de zon: twee elektrische auto's uit Zuid-Europa

Futurisme onder de zon: twee elektrische auto's uit Zuid-Europa

Op zoek naar nieuwe vormen van duurzaam rijden ontstaan bijzondere initiatieven. De Hiriko en de Sunnyclist bijvoorbeeld, twee wonderlijke creaties uit respectievelijk Spanje en Griekenland.

De Hiriko is ontstaan uit een samenwerking van een aantal uit Spaans Baskenland afkomstige bedrijven alsook het gerenommeerde Amerikaanse MIT. Het resultaat: een elektrisch opvouwbare auto.
De Hiriko is een boodschappenwagentje dat doet denken aan een Smart, maar dan futuristischer. Qua eigenschappen blijkt dat wel. De voorruit is tevens de (enige) deur van de auto en alle wielen kunnen 360 graden draaien. Handig om in de stad te kunnen inparkeren.
Het meest bijzondere aan de Hiriko is nog wel het feit dat deze inklapbaar is. Daardoor kan de normale lengte van 2,5 meter verkleind worden naar 1,5 meter in parkeerstand. Een ideale stadsauto. En dat is ook precies het idee van de bedenkers. Hiriko is namelijk Baskisch voor 'stads' of 'stedelijk'.

Kruising tussen een fiets en een auto

Op Kreta ontstond een minstens zo bijzondere 'auto'. Het bedrijf 'Energomichaniki Kritis' ontwierp in 2013 de Sunnyclist; een voertuig dat het midden houdt tussen een fiets en een auto. Sterker nog, hij heeft nog het meest wegheeft van een riksja. De Kretenzer ontwikkelaars van de Sunnyclist presenteerden hun eerste prototype reeds in 2013, maar kwamen afgelopen oktober met een model op de proppen dat ook daadwerkelijk geproduceerd gaat worden in 2016.
Het bijzondere aan deze 'trapauto' is dat het een zonnepaneel op het dak heeft die zich richt naar de zon. Bovendien maakt de auto gebruik van drie(!) verschillende milieuvriendelijke energiebronnen: zonne-energie, een oplaadbare accu en mankracht. Energie wordt opgewekt door het zonnepaneel op het dak, de auto kan aan de lader en hij heeft trappers. Daarmee is het autootje honderd procent klimaatneutraal.

Bijtrappen

Zijn wij compleet om en stappen we direct over? Nee, beide auto's hebben vrijwel dezelfde nadelen. De actieradius van beide auto's is vrij beperkt. De Hiriko heeft een actieradius van een nog respectabele 120 km en de Sunnyclist van slechts 75 km. Dat betekent veel bijtrappen of hopen op veel zon. Voorlopig een auto om eerst maar eens op vakantie op Kreta uit te proberen. De Griekse ontwikkelaars hebben in ieder geval nog wel plannen om ook een model op de markt te brengen met een actieradius van 190 km. Mits het zonnig is, vermelden ze erbij. Het andere nadeel van beide auto's is de maximumsnelheid: de Hiriko haalt maximaal een snelheid van 60 km/h en de Sunnyclist slechts een snelheid van 35 km/h. Toch zijn het mooie initiatieven op het gebied van elektrisch rijden en in het geval van de Griekse auto is het concept nog niet volledig uitontwikkeld.

Interesse?
Mocht je interesse hebben in een van deze auto's: de Hiriko is al op de markt vanaf ongeveer 12.500 euro. De Sunnyclist wordt binnenkort in productie genomen. Rij je slechts korte afstanden, voornamelijk in de stad en wil je je auto verkopen? Dan is een overstap naar een van deze auto's misschien helemaal niet zo'n gek idee. Je zult in ieder geval veel bekijks hebben!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Futurisme onder de zon: twee elektrische auto's uit Zuid-Europa
Futurisme onder de zon: twee elektrische auto's uit Zuid-Europa
Futurisme onder de zon: twee elektrische auto's uit Zuid-Europa
Futurisme onder de zon: twee elektrische auto's uit Zuid-Europa
Redactie
Door Redactie

Zoeken