Nieuws

Dit kun je aan elektrificatie van Audi verwachten

Net als over het internet denken sommigen nog steeds dat de alsmaar toenemende elektrificatie in auto’s slechts iets tijdelijks is. ‘Het waait wel weer over’, luidt het. Laat Audi het niet horen! Want na er lang mee gewacht te hebben, wil het merk er nu mee voor de draad komen: haar offensief op het gebied van elektrificatie en alternatieve aandrijflijnen. En het is nogal wat, wat je in de nabije toekomst kunnen verwachten uit Ingolstadt. Vandaar dat we de zaken eventjes overzichtelijk op een rijtje hebben gezet voor je. In willekeurige volgorde, voordat je je illusies gaat maken.

48 Volt-boordnet

48 Volt-boordnet

De 12 Volt-accu zoals je die sinds mensenheugenis kent is dood. Althans, die alleen kan toekomstige Audi’s niet meer bolwerken. Nu al bijna niet, want de gemiddelde Audi vandaag de dag beschikt al over zo’n 150 stroomverbruikers. En dat worden er al meer. Een tweede, krachtige 48 Volt-accu is daardoor nodig. Volgens Audi moeten haar auto’s hiermee vooruit kunnen voorlopig.

E-turbo

E-turbo

Om de 48 Volt-accu (vanaf 2017) meteen met een concreet voorbeeld te rechtvaardigen: de elektrische turbo zit eraan te komen. De Audi RS 5 TDI Concept heeft ‘m al en de meerwaarde is aanzienlijk. Een e-turbo hoeft immers niet te wachten op stuwende uitlaatgassen, wat resulteert in een snellere (tussen)acceleratie. Zo geeft de 435 pk en 800 Nm sterke RS 5 TDI de RS 6 nu al het nakijken op de eerste meters. Moet je nagaan wat de TT Clubsport Turbo wel niet kan doen; die heeft zelfs twee e-turbo’s.

Adaptieve stabilisatorstangen

Adaptieve stabilisatorstangen

Waarom enkel met actieve dempers werken als je nog harder door bochten kunt wanneer ook de stabilisatorstangen onder stroom worden gezet en daardoor weerstand gaan bieden? Precies, dat dacht Audi al voordat iemand anders dat deed en daarom staat er binnenkort Active Roll Stabilization in diens prijslijsten. Oftewel, de 48 Volt-accu krijgt het nog druk, want ook hier komen weer enkele elektromotortjes bij kijken.

E-brandstoffen

E-brandstoffen

Binnen 10 jaar is elke Audi op zijn minst een mild-hybride en/of klaar voor zogenoemde e-brandstoffen, zoals groen gas, bio-ethanol en milieuvriendelijk opgewekte benzine en diesel. En het effect daarvan is niet alleen te meten aan de uitlaat. Zo heeft Audi onlangs een fabriek in gebruik genomen dat middels windenergie een synthetisch gas produceert. Mooi meegenomen: bij de productie van e-gas komt ook waterstof vrij, en daar is de A7 h-tron weer maar wat blij mee.

Brandstofcel

Brandstofcel

We haalden ‘m zonet al even aan: de A7 Sportback h-tron. Audi’s vierde waterstofauto al weer in de 15 jaar dat er achter de schermen wordt gewerkt aan het perfectioneren van de brandstofcel. Onlangs mochten wij al een rondje rijden in de A7 h-tron en ons eindoordeel luidde: ‘Wanneer de infrastructuur het toelaat, is Audi er met verve klaar voor.’

Modulaire batterijen

Modulaire batterijen

Het voordeel van het MQB-platform ken je vast. Vergelijkbaar is het modulaire batterijenpakket van Audi. Ook die is opgebouwd uit kleinere, individuele bouwstenen (cellen) zodat ze in uiteenlopende auto’s toegepast kunnen worden, ongeacht het formaat. Audi produceert ze geheel in eigen beheer en beschikt inmiddels over een speciale divisie die de modulaire batterijen na gebruik in de auto’s nog elders kunnen inzetten als een vaste energieopslag. Na 160.000 km hebben ze immers nog een capaciteit van 75%.

Audi e-tron concept

Audi e-tron concept

Audi heeft ontelbaar veel e-tron concepts voorgesteld, maar in 2018 is het dan eindelijk zover: de eerste 100% elektrische Audi, een SUV, gaat in de verkoop. Vermoedelijk Q6 genaamd beschikt deze kolos over drie elektromotoren die een sprint in 4,6 seconden en evengoed een actieradius van 500 km mogelijk maken.

Snelladen

Snelladen

Waterstof mag dan gezien worden als ‘de auto van de toekomst’, het zal de elektrische auto niet doen laten verdwijnen. De Audi e-tron quattro heeft dus bestaansrecht, maar diens succes valt niettemin dan nog altijd samen met het sneller dan nu kunnen opladen van EV-accupakketen. Audi werkt daarom – samen met CharIn – aan een snellaad-systeem. Dat moet menig batterijenpakket in een half uur voor 80% kunnen opladen.

Inductieladen

Inductieladen

Tot slot en een stap verder dan snelladen (maar waarschijnlijk minder vlotjes) is inductieladen. Als het aan Audi ligt moet dit al in 2017 mogelijk zijn voor haar plug-in hybrides. Zonder technisch te worden is de werking heel eenvoudig: kwestie van je stekker-Audi over een speciale voetplaat rijden en diens accupakket wordt draadloos van nieuwe energie voorzien via inductietechnologie.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken