Nieuws

Ferrari presenteert de F12tdf

Ferrari presenteert de F12tdf

Hij hing al eventjes in de lucht, maar nu is dan het moment aangebroken dat Ferrari 'm officieel aan de wereld toont. Dit is de F12tdf, een strikt gelimiteerd model met een beest van een V12.

Vorig jaar hield Ferrari onder aan de streep 300 miljoen euro meer over dan een jaar eerder. Deze fors gestegen winst is grotendeels op het conto te schrijven van de F60America, Ferrari Sergio, F12 TRS en de F12 Tour de France 64. En natuurlijk niet te vergeten de LaFerrari. Stuk voor stuk peperdure exoten, met winstmarges waarbij Ferrari zichzelf een toekomst verzekert. Maar de honger naar nog meer geld is het laatje is nog niet gestild en daarom kan er nog wel eentje meer bij in de gedaante van deze F12tdf.

Historische naam
Met de F12 bracht Ferrari al eens een ode aan de Tour de France-racers uit de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw en met de F12tdf wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan. De drie achter F12 geplakte letters spreken daarin boekdelen. Echter ditmaal ging Ferrari Tailor Made veel verder in het creëren van de ultieme F12 voor op het circuit én de straat.

Messcherp

Zo is de F12tdf bedeeld met tal van stijldetails die onmiskenbaar waren in de tijd van de Ferrari 250 GT's. Denk daarbij vooral aan de vele 'happen' die uit de carrosserie zijn genomen. Maar ook de geïntegreerde achterspoiler. Overigens is het zeker niet allemaal show wat Ferrari met de body van de F12 heeft gedaan; de F12tdf beschikt door de ingrepen over 30% meer downforce dan zijn donor. Bij een snelheid van 200 km/h bedraagt de neerwaartse druk maar liefst 230 kilogram, een toename van 107 kilogram. Sowieso stuurt de F12tdf nog een stuk strakker dan de F12berlinetta. Dankzij Virtual Short Wheelbase, een systeem dat de achterwielen optimaal laat meesturen.

Opgefokte V12

En er is meer. Zo is er een flink dieet op de F12 losgelaten waardoor er 110 kilogram minder meegesleurd hoeft te worden. Het totaalgewicht komt hiermee op circa 1.500 kilogram, een indrukwekkend gewicht voor een twaalfcilinder-supersporter.
Over de motor gesproken. Die is nog steeds 6.3 liter groot, maar genereert 40 pk meer dan normaal. Tot liefst 780 pk slaat de vermogensmeter nu uit, en het koppel ligt op 705 Nm. Het resultaat van dit alles? Een imponerende acceleratie van 2,9 seconden naar de 100 km/h en een top van meer dan 340 km/h. Stoppen kan de F12tdf ook als de beste. Van 200 km/h tot stilstand vergt 121 meter, wat zeer verdienstelijk is. Vanaf 100 km/h staat dit Italiaanse renpaard al na 30,5 meter stil. Kosten? Reken op minstens vier ton.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ferrari presenteert de F12tdf
Ferrari presenteert de F12tdf
Ferrari presenteert de F12tdf
Ferrari presenteert de F12tdf
Ferrari presenteert de F12tdf
Ferrari presenteert de F12tdf
Redactie
Door Redactie

Zoeken