Nieuws

Nu officieel: de Tesla Model X

Nu officieel: de Tesla Model X

Is dit de SUV van de toekomst? Als het aan Tesla ligt wel. En die toekomst begint vandaag. Dit is namelijk de productieversie van de Tesla Model X zoals die medio 2016 bij de dealers zal staan.

Tesla heeft met de traditionele gedachten in de autobranche weten te breken. Zij zijn er namelijk in geslaagd om een elektrische auto op de markt te brengen die er goed uit ziet, goed rijdt en een acceptabele actieradius heeft. En met de Model X wil Tesla dit trucje gaan herhalen in het SUV-segment.Vleugeldeuren

Meest opvallend aan de Model X zijn zijn vleugeldeuren welke door de fabrikant als 'Falcon Doors' worden bestempeld. Ze bieden volgens Tesla de mogelijkheid om ook in zeer krappe ruimtes gemakkelijk in te kunnen stappen of je kinderen vast te zetten. En buiten dat, het staat toch gewoon ongelofelijk cool als je voor de Appie op de parkeerplaats instapt?

“Aan concessies lijkt Tesla niet te doen.”

over de Tesla Model X

Zes- of zevenpersoons

De Falcon Doors bieden toegang tot een interieur dat naar wens is in te richten voor zes of zeven personen, in beide gevallen verdeeld over drie zitrijen. Bagageruimte is er voorin de auto, een belangrijk voordeel van de technische configuratie van de Amerikaanse fabrikant. Onder de motorkap ligt geen techniek en daarmee is er bagageruimte beschikbaar die in een gebruikelijk zes-/zevenpersoons interieur amper overblijft. Een bekend probleem bij MPV en SUV's dat Tesla weet op te lossen.

Gigantische voorruit
Tijdens het rijden profiteren met name de bestuurder en zijn voorpassagier van een panoramische blik, Tesla heeft namelijk de grootste voorruit ter wereld gemonteerd. Die loopt heel ver door in het dak en biedt net als de Opel Astra GTC alsook de Citroën C4 Picasso een prachtig zicht op de zon of de sterren.

“En buiten dat, het staat toch ook gewoon ongelofelijk cool.”

over de Tesla Model X

90D en P90D met topprestaties

En dan zijn prestaties. Want ook die spreken tot de verbeelding. De Model X is leverbaar als 90D en P90D. In beide gevallen zijn die vierwielaangedreven, maar de vermogens verschillen nogal. De 90D wordt aangedreven door twee elektromotoren van 263 pk; een voor de voorwielen en een voor de achterwielen. En dat maakt het mogelijk om in 5 seconden naar 100 km/h te sprinten.
De P90D weet je echt te verbazen. Die heeft eveneens een 262 pk sterke elektromotor voor de voorwielen maar voegt daar een 510 pk sterk exemplaar voor de achterwielen aan toe. En dat betekent vanuit stilstand naar 98 km/h (0 - 60 mph) sprinten in 3,8 seconden. Ga je echt voor stoplichtsprints dan kun je de Ludicrous Speed-upgrade aanvinken en zal die sprint nog 6 tiende sneller verlopen.

Aanhanger mogelijk

Aan concessies lijkt Tesla niet te doen. De topsnelheid ligt in beide gevallen op 250 km/h. En ga je dat niet continu doen dan belooft de fabrikant een actieradius van 400 km. En voor wie met de caravan, boot of motoren op stap wil? De Model X mag 2.200 kg trekken!

Wat kost de Tesla Model X?

Tesla heeft de prijzen van de Model X vastgesteld op minimaal 97.000 euro. Voor dat bedrag staat het instapmodel voor je klaar. Wil je in een seconde of drie naar 100 km/h kunnen sprinten dan is er het topmodel van de Tesla Model X en die kost minimaal 160.000 euro.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Nu officieel: de Tesla Model X
Redactie
Door Redactie

Zoeken