Nieuws

Nieuwe auto's, hoe goed zijn ze?

Nieuwe auto's, hoe goed zijn ze?

Ieder jaar doktert J.D. Power uit hoe het met de kwaliteit van nieuwe auto's is gesteld. Sommige automerken vrezen dit onderzoek, andere vinden het maar wat verhelderend. Feit is dat de zogeheten 'Initial Quality Study' van het Amerikaanse onderzoeksbureau wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van nieuwe auto's. En de laatste uitslag daarvan is best verrassend te noemen.

De marktonderzoekers bij J.D. Power meten in hun jaarlijkse studie de productiekwaliteit van auto's, waarbij de bevindingen zijn gebaseerd op de meldingen van kopers van 84.000 nieuwe auto's. Zij antwoordden 90 dagen na de aflevering van hun nieuwe auto op een enquête met 233 vragen. De resultaten hebben weliswaar enkel betrekking op de Amerikaanse markt, maar de meeste fabrikanten die in de weegschaal worden gelegd zijn ook in Europa actief.

“Verrassend is dat bij de fabrikanten uit Zuid-Korea en Japan de rollen zijn omgedraaid.”


Een goed begin is het halve werk

Laten we maar beginnen met het goede nieuws – mogelijk valt het slechte nieuws (voor sommigen) dan minder zwaar. Afijn, het blijkt dat de algemene kwaliteit van nieuwe auto's in vergelijking met 2014 licht is gestegen. Zo daalde het gemiddelde aantal gebreken van 116 naar 112 per 100 nieuwe auto's. Verrassend is dat bij de fabrikanten uit Zuid-Korea en Japan de rollen zijn omgedraaid. Japanse merken, van oudsher op handen gedragen om hun betrouwbaarheid, doen het nu minder goed volgens J.D. Power.
Hoewel hun resultaten op zich verbeteren, belanden ze uiteindelijk voor het eerst in de 29-jarige geschiedenis van de Initial Quality Study toch onder het gemiddelde van de industrie. Dit geldt voor Nissan, Mitsubishi, Subaru en Mazda en evenzeer voor het Toyota-merk Scion en Honda-dochter Acura. De Koreaanse merken klimmen in tegenstelling wel hogerop.

Infotainment is zwakke plek

Om een en ander duidelijker te maken. Onder een 'probleem' verstaat J.D. Power niet alleen technische gebreken, maar onder andere ook de gebruiksvriendelijkheid van een auto. En op dat laatste gebied vallen diverse merken door de mand, zo blijkt uit de studie. Met name infotainment en connectiviteitsdiensten veroorzaken bij de klanten de grootste ontevredenheid, en dan in het bijzonder Bluetooth-verbindingen en de werking van de spraaksturing.
Nu kun je denken dat dit slechts kleine missers zijn waarvoor je een auto niet snel zal laten staan, maar Renee Stephens van J.D. Power weet inmiddels wel beter: 'Smartphones bepalen namelijk de perceptie van de klant over hoe goed de technologie werkt, en autofabrikanten hebben het moeilijk om aan die verwachtingen te voldoen.'

“Perfecte auto's bestaan niet en zullen ook nooit bestaan. Maar de auto-industrie komt wel steeds dichterbij.”


Porsche ongenaakbaar

Perfecte auto's bestaan niet en zullen ook nooit bestaan. Maar de auto-industrie komt wel steeds dichterbij een probleemloze aflevering (binnen het kader van de op dat moment gebruikte technologie). En één merk die jaar in jaar uit hoog scoort in J.D. Power's automotive-onderzoek is Porsche. Met inbegrip van 2015 voert de fabrikant uit Stuttgart-Zuffenhausen het algemeen klassement aan. Zo werden er slechts 80 problemen per 100 voertuigen gemeld. Op de tweede plaats komt Kia, gevolgd door Jaguar en Hyundai. Ook de Duitse fabrikanten BMW en Mercedes zijn bovengemiddeld goed.
Audi daarentegen ligt net onder het gemiddelde en Volkswagen behoort zelfs tot de achterblijvers. En ook al heeft Fiat zich in het afgelopen jaar sterk verbeterd, toch zijn de Italianen de hekkensluiters, samen met concerngenoot Chrysler.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers