Nieuws

Jaguar XJ verder verfijnd

Jaguar XJ verder verfijnd

Nu Mercedes-Benz veel succes heeft met de S-klasse en BMW zojuist de kakelverse 7-serie heeft voorgesteld gaat Jaguar uiteraard niet op z’n lauweren rusten. De Britten stellen de verder verfijnde XJ voor.

Zes jaar op de markt is de huidige XJ nu, maar Jaguar acht het (nog) niet nodig met een compleet nieuw vlaggenschip te komen. Zelfs de sterker geworden concurrentie brengt daarin geen verandering. Een naar eigen zeggen ingrijpende facelift volstaat, aldus Jaguar. Zelf valt dat te beoordelen vanaf het najaar; vanaf dan staat de vernieuwde XJ namelijk bij de dealer.

Goed kijken

Optisch zijn de wijzigingen subtiel. De XJ krijgt een grotere grille en luchtinlaten met chromen lamellen en voortaan zijn LED-koplampen standaard. Aan de achterzijde zijn de LED-achterlichten, de ovale uitlaatpijpen en de gedeeltelijk in hoogglans zwart uitgevoerde bumper de voornaamste veranderingen.

Verbeterde diesel
Onder de motorkap is het nieuws wat groter. Daar tref je eventueel een verbeterde 3.0 liter V6-diesel aan. Voortaan levert die 306 pk en een koppel van 700 Nm en dat was 275 pk en 600 Nm. Desondanks is het dieselblok met een gemiddelde CO2-uitstoot van 149 g/km tien gram de kilometer schoner geworden.
Onveranderd is het benzinegamma. Dat bestaat uit de 2.0 liter viercilinder met 240 pk en 340 Nm, de 240 pk sterke 3.0 V6-Supercharged (met standaard vierwielaandrijving) en de machtige V8-Supercharged met 550 pk. Alle XJ-modellen zijn standaard uitgevoerd met een achttraps automatische transmissie.

Meer features
Nu in het bijzonder de BMW 7-serie zo modern is geworden, moest Jaguar daar wat tegenover stellen. Dat doet het Britse merk zoal met Adaptive Cruise Control voorzien het zogeheten Queue Assist. Daarmee houdt de XJ automatisch een veilige afstand aan tot een voorligger, brengt je volledig tot stilstand en kan daarmee 'zelf' weer verder. Tevens is de XJ nu uit te rusten met een Park Assist-systeem dat vrije parkeerplaatsen herkent en vervolgens voor semiautonoom inparkeren zorgt. De bestuurder hoeft slechts gas te geven en te remmen.
Verder biedt de XJ meerdere online-mogelijkheden, waarbij de InControl-apps de spil zijn. Via de Remote Essentials-app is bijvoorbeeld op afstand te zien hoeveel brandstof er nog resteert en of portieren en ruiten zijn gesloten. Met Remote Premium is de auto op afstand te openen en te sluiten, de interieurtemperatuur vooraf in te stellen en krijgt de bestuurder een seintje als het alarm afgaat. De XJ is ook beschikbaar met een WiFi-hotspot voor maximaal acht mobiele apparaten en het nieuwe InControl Touch Pro premium infotainmentsysteem met 60 GB harde schijf. Dit wordt bediend via een groot touchscreen dat naar wens is in te delen.

De vernieuwde Jaguar XJ wordt dit najaar op de markt verwacht. De prijzen en exacte uitvoeringsspecificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XJ verder verfijnd
Jaguar XJ verder verfijnd
Jaguar XJ verder verfijnd
Jaguar XJ verder verfijnd
Jaguar XJ verder verfijnd
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers