Nieuws

Parkeerplek zoeken verleden tijd met BMW's Dynamic Parking Prediction

Parkeerplek zoeken verleden tijd met BMW's Dynamic Parking Prediction

BMW werkt aan een systeem dat lege parkeerplaatsen kan voorspellen. Het Beierse merk zal het nieuwe snufje – dat zich weliswaar nog in een onderzoeksfase bevindt – voorstellen op de TU-Automotive in Detroit. In een BMW i3.

BMW Dynamic Parking Prediction (DPP), dat is de volledige naam van het helderziende parkeersysteem dat in samenwerking wordt ontwikkeld met technologiepartner Inrix. Het beoogde doel van het systeem is om de zoektocht naar een lege parkeerplaats te beperken. Dat scheelt jaarlijks toch weer een goede werkweek aan gedoe, want volgens Inrix verspillen automobilisten jaarlijks 55 uur aan het zoeken naar een geschikte parkeerplek.

Complex algoritme

DPP werkt op basis van een algoritme dat is ontwikkeld na het jarenlang volgen van duizenden testvoertuigen. Het resultaat hiervan is een systeem dat de gedragingen van de verschillende auto's nauwlettend in de gaten houdt (waarbij uitgegaan wordt dat elke auto permanent met internet verbonden is en constant al z'n bewegingen doorgeeft). DPP hoort aan de hand hiervan te weten hoeveel vrije parkeerruimtes er in de nabije omgeving zijn en zal deze – via het iDrive-scherm – aan de zoekende bestuurder kenbaar maken op een plattegrondje.

München als oefenterrein

Hoewel DPP nog niet volledig uitontwikkeld is, heeft het zich volgens BMW al bewezen in de verkeersdrukte van München, met als lijdend voorwerp de i3. Handig is dat het systeem autodidactisch is, waardoor het snel ook in andere steden zou moeten kunnen werken. Zo staan naast München ook de implementatie van Vancouver, Seattle, San Francisco, Keulen, Kopenhagen en – jawel – Amsterdam op het programma. Wanneer is helaas nog niet bekend.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers