Nieuws

Mei niet zo best voor autoverkopen

Mei niet zo best voor autoverkopen

Net als het weer was de Nederlandse autoverkoop behoorlijk stormachtig de afgelopen maand. Ten opzichte van mei vorig jaar werden er namelijk bijna tien procent minder auto’s verkocht. En wijzelf hadden nog wel zo gehoopt dat het terugkeren van de AutoRAI voor een opkikker zou zorgen.

De AutoRAI 2015 werd boven verwachting goed bezocht, maar dat heeft – voor zover er een relatie tussenbeide zou kunnen zijn – niet direct geleid tot meer verkochte auto's. Afgelopen maand bleef de teller steken op 28.051 nieuw verkochte auto's, terwijl dat er in dezelfde maand in 2014 nog 30.945 stuks waren. Een daling van precies 9,35 procent.

Licht aan het einde van de tunnel?

Ondanks deze teleurstellende duikvlucht blijft de autoverkoop over de eerste vijf maanden van 2015 niet significant achter op dezelfde periode vorig jaar. Tot op heden zijn er dit jaar 164.977 nieuwe, gele kentekens uitgeven, een bijna te verwaarlozen afname van nog geen 1%. Toch hoopt autodealend Nederland op een veel betere tweede helft van 2015.
Juist omdat de economie en het consumentenvertrouwen weer een beetje schijnt aan te trekken. Een horror-jaar zoals die van 2014 wil men niet nogmaals meemaken.
Hoop van de autobranche is vooral gevestigd op de tweede helft van 2015 vanwege de gewijzigde bijtellingsregels per 2016. Veel auto's zullen vanaf dat moment in een hogere bijtellingscategorie worden ingeschaald en vaak leidt zo'n (financiële) negatieve ontwikkeling kort voor aanvang tot het nog snel in actie komen van met name de leaserijder. Ook het zopas aangekondigde autobelastingplan per 2017 zou wel eens voor het gewenste licht aan het einde van de tunnel kunnen zorgen. Nog even doorbijten...

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers