Nieuws

Jaguar F-Type R in actie bij snelheidsrecordpoging Bloodhound SSC

Jaguar F-Type R Bloodhound SSC Rapid Response Vehicle

Komend najaar gaat oud-straaljagerpiloot Andy Green een poging doen het snelheidsrecord over land aan te scherpen. Met de Bloodhound SSC wil de Engelsman een niet te bevatten top van 1.700 km/h gaan halen. Jaguar is erbij, met de F-Type R als Rapid Response Vehicle.

Misselijkmakend snel is 'ie, de Bloodhound SSC. Deze gepantserde raket op 36 inch wielen wordt gebruikt voor het verbreken van het snelheidsrecord over land. Het doel is een gemiddelde topsnelheid van 1.700 km/h te bereiken. Zeventienhonderd! Dat is meer dan 470 meter per seconde. Ga er maar aan staan.

Pick one!

Op zo'n extreme landsnelheid kan er natuurlijk van alles misgaan, en dan moet hulp zo snel als het kan ter plaatste zijn. Maar ja, welke auto is daarvoor geschikt? Elke conventionele auto, hoe krachtig en snel ook, is ontzettend traag in vergelijk met de Bloodhound SSC. Stel dat het misgaat aan het einde van de 19 kilometer lange Afrikaanse vlakte? Dan duurt het eventjes voor er hulp ter plaatste is. De organisatie acht de Jaguar F-Type Coupé R hier snel genoeg voor. Dus aan die Brit de eer om tijdens de recordpoging dienst te doen als zogeheten Rapid Response Vehicle.

Logische keuze

Dat de eer toekomt aan Jaguar F-Type R is eigenlijk heel logisch. De motor die de taak heeft om elk seconde 40 liter waterstofperoxide in de Bloodhound te pompen is namelijk de 550 pk sterke V8 uit die Engelse sportcoupé.

Rechtstreeks contact

Gezien er wereldwijde aandacht is voor Green's aanstaande heldendaad en er niet gereden wordt op geplaveid asfalt, heeft Jaguar de in te zetten F-Type R natuurlijk speciaal voor de gelegenheid voorzien van een nieuwe livery die overeenkomt met de kleuren van de Bloodhound SSC. In samenwerking met Jaguar Land Rover's Special Vehicle Operations wordt de auto bovendien uitgerust met dezelfde communicatietechniek als dat de Bloodhound SSC aan boord heeft. Zo is er altijd rechtstreeks contact tussen Andy Green en het Rapid Response team.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers