Nieuws

Seat Leon ST Cupra snelste station over de Ring

Seat Leon Cupra ST

De Seat Leon Cupra mag dan niet langer de snelste voorwielaangedreven productieauto op de Ring zijn, het record voor stations heeft 'ie inmiddels wel in handen en zal 'm waarschijnlijk niet zo snel afgepakt worden.

De hatchbackvariant van de Seat Leon Cupra 280 kon slechts kort genieten van zijn Ring-record, want Renault vocht terug en zette het weer op naam van de Mégane RS. Maar nu heeft Seat opnieuw een sub-8-minuten tijd weten klaar te spelen. Ditmaal met de Leon ST Cupra, de stationvariant. In 7 minuten en 58 minuten was de helse klus geklaard.

Audi RS 4 Avant geklopt

Het was al even geleden dat een autofabrikant een stationwagen losliet op de Nürburgring. De vorige recordhouder deed er 11 seconden meer over. En dat was een Audi RS 4 Avant van de voorlaatste generatie. Precies, de versie met 420 pk sterke atmosferische V8. In vergelijking is de Seat Leon ST Cupra met z'n 280 pk en 348 Nm eerder bescheiden.

Efficiënter weggedrag

Een auto als de Seat Leon moet het dan ook niet zozeer hebben van z'n brute vermogen, maar meer van z'n efficiënte weggedrag. Dat schotelt je weliswaar minder sensatie en avontuur in dagelijkse omstandigheden voor, maar die efficiëntie levert wel tijdswinst op. En daarom klopt zo'n tamelijk alledaagse stationwagen tegenwoordig al legendarische namen uit de autogeschiedenis. De Mercedes CLK 63 AMG Black Series, Aston Martin DBS en de vorige generatie BMW M3 om er maar enkele te noemen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Leon Cupra ST
Seat Leon Cupra ST
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers