Nieuws

Vooruitblikken op de nieuwe Renault Laguna

Renault Laguna

Ondanks dat de Laguna wordt gedemoniseerd – omdat in het verleden een generatie kampte met veel technische problemen – peinst Renault er niet over het D-segment te verlaten. In 2016 staat er een nieuwe Laguna klaar en wij denken dat ‘ie er zo uit komt zien.

Sterker dan andere nieuwkomers in zijn klasse moet de nieuwe Laguna van ver komen. Een opgelopen imago van regelrechte 'probleemauto' legt de moderne autokoper nu eenmaal niet makkelijk naast zich neer. Dit gaat helemaal op nu de waslijst aan alternatieve kandidaten lang is en het niveau daarvan hoog ligt. Neem de onlangs door ons geteste Superb. Als autofabrikant moet je van heel goede huize komen wil je die aanbieding van Skoda overtreffen. Hoe geweldig ook, auto's als de Ford Mondeo en Mazda6 zullen er een hele kluif aan hebben. Zelfs de Passat van het ongenaakbare Volkswagen zou het benauwd moeten krijgen van die Tsjech. En toch denkt Renault-designer Laurens van den Acker dat de nieuwe Laguna een serieuze kans maakt tussen al het middenklasse-geweld.

Contraeffect

Ironisch genoeg meent Van den Acker dat de komst van een nieuwe Laguna een moeten is, wil Renault haar status als belangrijke autofabrikant blijven behouden: 'Zonder grote middenklasser kan het gebeuren dat je door het publiek niet langer serieus wordt genomen. Zelfs nu het D-segment in Europa erg onder druk staat. Bovendien verkopen sedans in Azië en Amerika nog altijd wel erg goed.' Kortom, voor Renault was de vraag dan ook niet of er een nieuwe Laguna moest komen, maar wanneer. Wel, in de loop van 2016.

Mengelmoes
Of het vanwege de slepende imagoschade verstandig is vast te houden aan de Laguna-naam, daar is Renault ook nog niet uit. Het design van de auto is in elk geval zo goed als klaar. Van den Acker wil daarover natuurlijk nog niets kwijt, maar tegelijkertijd kon hij zijn trots over het eindresultaat maar moeilijk verbergen: 'De nieuwe Laguna zal een zakensedan zijn die je schaamteloos naast een BMW of Mercedes kunt parkeren, zonder excuses te hoeven maken voor het wybertje-embleem voorop de neus.' Wanneer iemand zulke uitspraken doet staan onze ogen en oren natuurlijk onmiddellijk op scherp dus Renault kan dit maar beter waarmaken, wil het de Laguna niet nogmaals aan de schandpaal genageld zien worden.
Op basis van de eerste spyshots en het helderziende talent van onze illustrator denken we dat de Laguna op deze foto behoorlijk dicht in de buurt van de werkelijkheid komt. Of vind jij dat we teveel hopen op een Franse Passat of Mazda6?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers