Nieuws

De plastic versnellingsbak komt eraan!

Plastic versnellingsbak

Land Rover en Mercedes-Benz voorzien enkele van hun auto's al van een 9-traps automaat, Porsche en Corvette beschikken reeds over een manuele 7-bak en Ford kondigde onlangs zelfs een transmissie met 11 verzetten aan. De toename van meer schakelgangen verhoogt de efficiëntie, menen de makers, maar het brengt ook nadelen met zich meer, zoals een hoger gewicht. De Japanse Gifu Universiteit biedt naar eigen daarop dé oplossing: een transmissie van plastic.

Stel je voor: een versnellingsbak die nauwelijks iets weegt, maar wel volledig functioneert. Door de Japanse Gifu Universiteit is nu een plastic tandwiel ontwikkeld dat de stalen exemplaren in een versnellingsbak zou kunnen vervangen. En het gaat niet eens om verre toekomstmuziek.

Lichter en goedkoper

Een complete versnellingsbak van plastic is nu dus nog niet haalbaar, maar wie weet wat de toekomst nog brengen zal. Het plastic tandwiel van Gifu biedt in elk geval al diverse voordelen. Zo is het een stuk lichter en goedkoper om te maken. En daar heb je meteen de twee voornaamste beweegredenen voor de autosector om geïnteresseerd te zijn: een lichtere auto betekent immers vaak een lagere CO2-uitstoot en een goedkopere productie zorgt voor meer winst.

Vleugje carbon

Het was nog nooit mogelijk om plastic in een versnellingsbak te gebruiken, want het is een zacht materiaal. Zo zacht zelfs, dat alleen de goedkoopste speelgoedauto's plastic gebruiken voor de overbrenging. Maar er is een oplossing bedacht. Onderzoekers van de Gifu Universiteit hebben het contactoppervlak van het tandwiel voorzien van een kleine hoeveelheid carbon, waardoor dat harder wordt. Het tandwiel is op die manier goedkoper dan staal, maar wel sterk genoeg (en niet te vergelijken met CFRP). De productie van de tandwielen start in 2017. En de eerste plastic versnellingsbak zal dan niet meer lang op zich laten wachten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Plastic versnellingsbak
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers