Nieuws

Skoda 130 RS reïncarneert op Audi R8-basis

Skoda 130 RS reïncarneert op Audi R8-basis

Geloof het of niet, maar dit is de R200 Non-Fiction. Het gegeven dat de makers in de naam hebben gezet dat de auto écht bestaat, geeft al een duidelijke indicatie van het feit dat er iets vreemds aan de hand is. Dat klopt dan ook. De basis voor deze creatie is namelijk een Audi R8 V8 die een hommage komt brengen aan… een Skoda.

Wie aan legendarische rallyauto's denkt, denkt al gauw aan diverse Lancia's en Fords, Audi's en Peugeots. Maar eigenlijk behoort ook Skoda in dit rijtje thuis. Je moet er alleen iets verder in jaren voor terug. Midden jaren '70 maakte Skoda namelijk fuore met de 130 RS, een rallyauto die wel wat wegheeft van de veel bekendere Ford RS 2000. De Tsjechische ontwerper Petr Novak en Marek Hoffmann, de baas bij chassisfabrikant Kovovýroba Hoffmann, kunnen 'm in elk geval nog herinneren als de dag van gisteren. Zij zijn groot fan van de Skoda 130 RS die dit jaar z'n 40-jarige jubileum viert. Een hommage is zodoende op zijn plaats, vinden beide heren.

18 maanden
Dat eerbetoon wordt gebracht met deze Skoda N200 Non-Fiction. Ondanks die merkwaardige achternaam is deze gereïncarneerde 130 RS bloedserieus. Niets voor niets namen de bedenkers de Audi R8 (weliswaar van de eerste generatie) als basis voor de 4,4 meter lange en twee meter brede N200. Bovendien nam de (om)bouw alleen al 18 maanden in beslag. En afgaande op de foto's is de auto dat af te zien. Duidelijk is zichtbaar dat het hier niet zomaar om een knutselprojectje gaat. Iets dat je dan weer terugziet in de prijs als Novak en Hoffman besluiten meerdere N200's te bouwen voor derden. Het idee om er 24 stuks te maken tegen een stukprijs van zo'n 2,5 ton is in ieder geval al geopperd.

Prestaties onbekend
Over het vermogen en de prestaties van de Skoda N200 non-Fiction is niet veel bekend. Maar de afwijking zal niet al te groot zijn ten opzichte van de 420 pk en 430 Nm sterke achtcilinder die de R8 weet op te wekken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Skoda 130 RS reïncarneert op Audi R8-basis
Skoda 130 RS reïncarneert op Audi R8-basis
Skoda 130 RS reïncarneert op Audi R8-basis
Skoda 130 RS reïncarneert op Audi R8-basis
Skoda S200 Non Fiction
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers