Nieuws

Nieuwe Jaguar XF kijkt op Londen en concurrentie neer

Jaguar XF

'De nieuwe XF is toonaangevend op het gebied van hightech, luxe, comfort en raffinement', aldus Jaguar. De Britten doen hiermee nogal uit de hoogte, al hebben ze een soort recht van spreken door de nieuwe XF al koorddansend tussen twee Londense wolkenkrabbers te introduceren.

Het officiële showdebuut staat gepland tijdens de New York Auto Show, maar daar sta je als autoprimeur veelal (verplicht) op gelijke hoogte met ieder andere nieuwkomer moet Jaguar hebben gedacht. Om de nieuwe XF letterlijk boven alles en iedereen en vooral de concurrentie uit te laten steken kwamen de Britten op het lumineuze idee om de auto op spectaculaire wijze te presteren door 'm in Canary Wharf over twee hoog bevestigde staalkabels te laten rijden. Al koorddansend dus. De achterliggende gedachte van deze stunt is het leeggewicht van de nieuwe XF. Dat is namelijk tot wel 190 kilogram verminderd in vergelijk met z'n voorganger. Dat is veel!

Driekwart uit aluminium

Om de XF, die geheel nieuw is ontworpen, zo veel lichter te krijgen heeft Jaguar nog meer gebruik gemaakt van aluminium. Liefst 75% van de structuur van de auto bestaat hieruit. Bijkomend voordeel is dat de stijfheid van de carrosserie hierdoor ook significant toenam. Ten opzichte van zijn voorganger is de XF 28% stijver geworden en dat komt doorgaans weer ten goede aan de rijeigenschappen. 

1 op 25

Mede door het sterk gereduceerde gewicht springt de nieuwe XF een stuk zuiniger om met brandstof. Met name de versie met de 2.0 liter Ingenium-dieselmotor profiteert hiervan. Het blok levert 163 pk en 380 Nm maar heeft ook aan slechts 4,0 liter dieselolie voldoende om honderd kilometer ver te geraken. Als emissiewaarde geeft Jaguar voor dit model 104 g/km op, en dat betekent – per 2016 – met gemak 21% bijtelling bij zakelijk gebruik.
Andere dieselmotoren waarmee de XF geleverd wordt is een 180 pk sterke viercilinder, goed voor een koppel van 430 Nm, en een 3.0 liter V6 met liefst 300 pk en 700 Nm. Een 8-traps automaat is op deze dieseltopper standaard. Voor de andere motoriseringen is dat een manuele 6-bak.

Drie benzinemotoren

Het benzinepalet kent eveneens drie varianten, allen bovengemiddeld krachtig. De instapper, een 2.0 liter viercilinder, geeft namelijk meteen al 240 pk en 340 Nm af. Daarboven bevinden zich twee versies van de reeds bekende 3.0 liter V6-Supercharged. De lichtste levert, net als in de F-type, 340 pk, terwijl de sterkste het schopt tot 380 pk. De eerdergenoemde automaat is standaard op alle benzinemodellen.

Vertrouwd design

Mocht je het vreemd vinden dat we nog niets hebben geschreven over het design, dan hebben wij daarvoor een goede reden (vinden wijzelf). Dat oogt namelijk heel erg vertrouwd. Sterker, de tekenaars van Jaguar zijn zo behoudend te werk gegaan dat niet iedereen de nieuwe XF meteen als zodanig zal herkennen. Althans, niet vanaf foto's. Maar misschien komt het exterieur alsmede de iets gewijzigde proporties in werkelijkheid heel anders uit de verf. Voor wat het waard is: de XF is 7 millimeter korter en 3 millimeter lager geworden, al nam de wielbasis wel toe met een fikse 51 millimeter. Meer beenruimte (achterin) is hiermee zo goed als gegarandeerd.

Perfect in balans

De vorige XF was al een keurig sturende auto en met de F-type heeft Jaguar zich van een nog beter kant op dit gebied laten zien. Iets dat het voortzet met de nieuwe XF, want die kent een gewichtsverdeling van 50/50. Ideaal dus. Verder prijst Jaguar de directe (elektrische) stuurinrichting en de optionele Jaguar Configurable Dynamics-functie (voor V6-modellen) waarmee de bestuurder het rijkarakter kan instellen. Op basis van de gekozen modus wordt de respons van de schokdempers, de besturing, de motor en de transmissie aangepast.
Nieuw voor de XF-modellen met achterwielaandrijving is All-Surface Progress Control. Bij lage snelheden en slechte (weers)omstandigheden zorgt dit systeem met gerichte ingrepen (vermogensafgifte en remmen) voor optimale grip. Voor de vierwielaangedreven modellen is Intelligent Driveline Dynamics een primeur. Dit systeem zorgt volgens Jaguar voor een uitgesproken achterwielaangedreven karakter in combinatie met alle voordelen van vierwielaandrijving.

Moderne infotainment

Op het gebied van infotainment en connectiviteit pakt de nieuwe XF uit met het compleet nieuwe inControl Touch Pro-systeem voorzien van 10,2 inch touchscreen met Dual View-technologie. Op dit scherm kan de bestuurder navigatiegegevens zien terwijl de passagier op hetzelfde scherm bijvoorbeeld een film kan kijken. Bovendien maakt het 12,3 inch TFT-instrumentenpaneel zijn opwachting. Deze digitale klokkenwinkel wordt ook al toegepast in de XJ en verschillende Range Rover-modellen, waarvan de weergave naar eigen inzicht in te stellen.

De nieuwe Jaguar XF wordt in de herfst op de Nederlandse markt verwacht. Prijzen volgen nog.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Nieuwe Jaguar XF kijkt op Londen en concurrentie neer
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers