Nieuws

Opel werkt aan ooggestuurde verlichting

Opel werkt aan oogbestuurde verlichting

Verlichting die zich aanpast aan waar je naar kijkt. Voor Opel is het geen science fiction meer. Het Duitse merk is bezig met koplampen die je 'bestuurt' met je ogen en noemt het Guiding Light.

Het jaar 2015 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of Light. Voor Opel het moment om nieuwe verlichtingstechnieken te ontwikkelen. Samen met de Technische Universiteit van Darmstadt zijn ze nu bezig met eye-tracking technologie om de koplampen aan te sturen.

Eén camera

Opel is bezig met een systeem waarin één webcam alle oogbewegingen van de bestuurder volgt en daar vervolgens de lichtbundels op aanpast. Omdat een gewone webcam iets te traag is, integreren ze infrarood- en lichtsensoren die 50 keer per minuut je ogen scannen, ook in het donker.

Oogbewegingen

Als je aan het rijden bent beweeg je veel met je hoofd en je ogen. Die bewegingen moeten natuurlijk niet direct gevolgd worden. Ook daar heeft Opel wat op bedacht. Door een soort vertragingsfilter in te bouwen blijven de bewegingen van de koplampen vloeiend en kun je even opzij kijken zonder dat het licht van richting verandert.

AFL-systeem

Opel werkt al langer met een camera om de verlichting te regelen. Het AFL-systeem, dat nu al beschikbaar is op de meeste modellen, kan in samenwerking met de Opel Eye frontcamera al de verlichting aanpassen aan verschillende weg- en weercondities. De camera die is geïntegreerd in de binnenspiegel detecteert ook voor- en tegenliggers om vervolgens van groot- naar dimlicht te schakelen, zodat je niet iemand verblindt. Guiding Light is er weer een vervolg op.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel werkt aan oogbestuurde verlichting
Opel werkt aan oogbestuurde verlichting
Opel werkt aan oogbestuurde verlichting
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers