Nieuws

Koenigsegg Agera RS heeft 'slechts' 1.160 pk

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg’s grote klapper in Genève is de hybride-aangedreven Regera. Maar de kleine Zweedse sportwagenbouwer heeft nog een primeur naar die autosalon meegenomen: een verbeterde Agera, die de toevoeging RS meekrijgt. En ook die mag er zijn. Al is de Agera RS met zijn 1.160 pk slechts een instapmodelletje vergeleken met de Regera.

De oorspronkelijke Koenigsegg Agera werd al weer 5 jaar geleden gepresenteerd op de Autosalon van Genève als opvolger van de CC. Het vermogen schopte het toentertijd tot 910 pk en 1.000 Nm. Grote getallen, maar voor de Zweden niet groot genoeg, dus volgde er een jaar later een opgepompte Agera in de vorm van de R. En weer een jaar later nog één. De inmiddels drie jaar oude Agera R doet het met 1.140 pk. En nog steeds meende Koenigsegg dat er meer in zat.

Sterker en lichter

Niet veel meer, maar toch. De nieuwe Agera RS haalt 20 pk meer uit de 5.0-liter biturbo-V8 dan z'n voorganger. Daarmee tikt 'ie de 1.160 pk aan. En dat niet alleen: hij is ook nog eens 40 kilo lichter. Daarnaast is er ook op het gebied van aerodynamica werk verricht. De geoptimaliseerde voorsplitter, nieuwe zijskirts en actieve achterspoiler zorgen voor meer downforce en stabiliteit. Over de exacte prestaties is nog niets losgelaten, maar dat ze bij Koenigsegg al lang niet meer spreken over 'van 0 naar 100 km/h in...' maar eerder over 'van 0 naar 300 km/h in...' mag welhaast vanzelfsprekend zijn. De Agera R doet dat in 21 seconden. Huh, dat is vreemd genoeg veel langzamer dan de LaFerrari? Klopt, maar de Agera R is binnen deze tijd ook weer tot stilstand gekomen. Bizar hè?!

Snel beslissen

De Agera RS staat qua vermogen wellicht in de schaduw van de nog sterkere Regera, een megacar, hij is evenwel de meest exclusieve van het duo. Koenigsegg maakt slechts 25 stuks van de Agera RS, waarvan er in ieder geval al 10 zijn verkocht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Koenigsegg Agera RS
Koenigsegg Agera RS
Koenigsegg Agera RS
Koenigsegg Agera RS
Koenigsegg Agera RS
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers