Nieuws

Mercedes Concept V ision e: de ultieme getaway car?

Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid

In de jaren '70 stond de Ford Transit te boek als een gewild transportmiddel onder bankrovers. Deze twijfelachtige eer had de Transit te danken aan zijn ruimte in combinatie met zijn verdienstelijke wegligging en vlotte prestaties (voor een personenbus). Welnu, het lijkt erop dat de Transit een opvolger heeft gevonden: deze Mercedes-Benz Concept V ision e.

Nee, dit zijn geen typefouten. Mercedes-Benz heeft haar nieuwste uitvoering van de V-klasse wel degelijk V ision e genoemd. Met doelbewuste spaties dus, want je moet wat om eruit te springen op een autoshow als de Autosalon van Genève dat bedolven is onder een nieuwslawine. Van ons had zo'n fancy naam niet gehoeven, want de Concept V ision e trekt zonder ook wel de aandacht. Allereerst middels zijn super-de-luxe interieur wat zelfs de nieuwe Maybach Pullman niet geheel koud zal laten. Qua weelde doet de V ision e immers niet onder voor die toplimousine.

“Onder de motorkap blijkt het een behoorlijke race-bus te zijn.”


Vernuftig panoramadak

Ronduit gaaf is het gigantische, 2.14 m² grote panoramadak met Magic Sky Control. We kennen deze feature van de SLK. Na een druk op de knop verandert het glaswerk van kleur en helderheid. In de meest heldere versie is het dak praktisch helemaal transparant en laat het licht ongehinderd binnen voor een gevoel van optimale ruimte. In de donkere stand wordt slechts minder dan één procent licht binnen gelaten. Dat laatste kan volgens Mercedes prettig zijn op hete, zonnige dagen, aangezien het de hitte die in het interieur opgebouwd wordt met tien graden Celsius kan reduceren.
Slim is het dak ook. Als het dak open is en het begint te regenen wordt dat gedetecteerd door een sensor, die het panoramische zonnedak terugschuift, zodat voorkomen wordt dat water in het interieur doordringt. Ook gaat het dak automatisch dicht wanneer de V ision e een tunnel inrijdt, om zodoende te voorkomen dat vervuilende emissies en stank het passagierscompartiment binnendringen.

Snel...
Dat de Concept V ision e in het bijzonder geschikt is voor criminelen met een ziekelijke drang naar andermans poen, is omdat hij er van buiten uitziet als elke andere V-klasse: stijlvol, maar ingetogen. Onder de motorkap blijkt het echter een behoorlijke race-bus te zijn. Daar gaat namelijk een sterke hybride-aandrijflijn schuil, waarbij een viercilinder-benzinemotor met 210 pk samenwerkt met een 122 pk sterke elektromotor. Het systeemvermogen ligt op een potige 333 pk en 600 Nm. Wat zoveel vermogen doet met een personenbus? Nou, wat te denken van een sprint in 6,1 seconden naar de 100 km/h! Hiermee kun je hete hatchbacks het zweet op de rug bezorgen. De topsnelheid dan weer ligt relatief laag met 206 km/h. Dit om de accu's te behoeden voor een kort leven.

... en toch zuinig

Wat ook laag ligt, is het gemiddelde brandstofverbruik. Volgens de NEDC-cyclus bedraagt dat slechts 3.0 l/100 km. De CO2 -uitstoot van de Benz ligt op 71 g/km. Geheel elektrisch rijden kan maximaal over een afstand van 50 kilometer en tot een top van 80 km/h. Geen rijmodus voor bankrovers dus. Waar zij (zonder gespuis op ideeën te brengen) ook aan moeten denken, is de benzinetank vol te gooien voor de actie in de tent plaats gaat vinden. Het opladen van de accu's neemt namelijk 5 uur in beslag.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Mercedes-Benz V-klasse Plug-In Hybrid
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers