Nieuws

Porsche 911 GT3 RS: kenteken-gerechtigd circuitbeest

Embargo: Porsche 911 GT3 RS

7 minuten en 20 seconden, dat is de tijd die de nieuwe 911 GT3 RS erover doet om een ronde over Nürburgring af te wikkelen. Of dat snel is? En of! Slechts 12 auto's op deze aardkloot doen het beter.

Trots meldt Porsche dat de nieuwe 911 GT3 RS met zijn Ring-tijd onder de 'historische rondetijd' van de illustere Carrera GT duikt. Daar is weinig aan gelogen, want die illustere supersportwagen wordt – volgens de lijst aan officiële Ring-tijden – met maar liefst 9 seconden afgetroefd. Negen seconden, weet je wel hoeveel dat is in de racerij? Veel! Dat Porsche gemakshalve 'vergeet' de 911 GT2 RS van weleer en, meer recent, de 918 Spyder hierin te betrekken valt daarom makkelijk te vergeven. Niettemin, die beide Zuffenhausers weten de Nürburgring nog sneller te verslinden.

Appels met peren

Destijds noteerde de 911 GT2 RS een tijd van 7 minuten en 18 seconden. Oftewel, twee seconden sneller dan de nu officieel gepresenteerde 911 GT3 RS. Ook dat verschil is relatief groot, maar als je beseft dat de eerstgenoemde 620 geblazen pk's en 700 Nm onder de kap heeft en de laatstgenoemde het met 'slechts' 500 pk atmosferische paardenkrachten en 480 Newtonmeters moet doen, dan behoeft het geen nadere uitleg welke ontwikkeling de 911 heeft doorgemaakt. Die is kortweg gigantisch.

Laatste der Mohikanen

De nieuwe 911 GT3 RS laat zich nog het best vergelijken met de GT3 4.0. Ook dat model – op basis van de 997-generatie – was daar waar mogelijk ontdaan van inferieure luxe en voorzien van een tot 4.0 liter opgeboorde, zelfstandig ademende zescilinder-boxer. Net als de nieuwe 911 GT3 RS en eveneens met 500 pk. Toch is de GT3 4.0 een volle 7 seconden langzamer over de Ring. Of beide motorblokken een en dezelfde zijn, is zodoende onduidelijk. Ook omdat de bestuurder in de GT3 4.0 zelf in de versnellingsbak kan roeren en de nieuwe GT3 RS altijd is uitgerust met een DSG-transmissie (met flippers achter het stuurwiel).
Porsche laat zich er in elk geval niet over uit. Wat wel zo goed als zeker is, is dat de nieuwe 911 GT3 RS een van de laatste der Mohikanen moet zijn. Zelfs de standaard gemonteerde, zeer efficiëntie automaat met dubbele koppeling zal niet kunnen voorkomen dat een boxermotor met zo'n hoog specifiek vermogen à 125 pk/liter bij een volgende generatie RS nog door de emissiekeuring komt.

Topprestaties en speciale autosportfuncties

De 911 GT3 RS is een echte sprinter. Van 0 naar 100 km/h duurt 3,3 seconden en 200 km/h staat amper zeven seconden later al op de teller. De topsnelheid wordt niet opgegeven, maar dat zal zonder enige twijfel in de buurt liggen van 320 km/h.
Om het gebrek aan een handbak enigszins te compenseren heeft Porsche enkele 'autosportfuncties' ingebouwd. Eén daarvan is het zogenoemde 'paddle neutral', een ontkoppelfunctie die hetzelfde effect te heeft als het intrappen van de koppeling bij een handgeschakelde auto. Ook beschikt de 911 GT3 RS over een Pit Speed-knop waarmee de maximale snelheid in de pits kan worden ingesteld.

Exotische materialen

Bijzonder is ook het gebruik van exotische materialen om de auto lichter te krijgen. Zo is het double bubble-dak gemaakt van magnesium. De motorkap en de bagageklep zijn van koolstofvezel. Daarnaast zijn vele onderdelen gemaakt van andere lichtgewicht materialen. Door dit alles is de 911 GT3 RS 10 kg lichter dan de 911 GT3. Het koetswerk is deels ontleend aan de 911 Turbo, voorzien van RS-specifieke toevoegingen, zoals de luchtopeningen bovenin de voorste wielkasten en natuurlijk de niet te missen achtervleugel. 

Achterassturing

Het onderstel is op standje maximum attack gezet door de Porsche-techneuten. Standaard zijn bijvoorbeeld achterasbesturing en Porsche Torque Vectoring Plus met volledig variabel sperdifferentieel achter. Dit draagt bij aan maximale scherpte en dynamiek. Vergeleken met de 911 GT3 zijn spoorbreedtes voor en achter vergroot. Dit zorgt voor nog meer stabiliteit. Ook zijn de breedst mogelijk banden uit de schappen getrokken.

De Porsche 911 GT3 RS beleeft zijn officiële debuut op de autotentoonstelling van Genève (5-15 maart). De levering in Nederland start in mei. De prijzen worden binnenkort bekendgemaakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Embargo: Porsche 911 GT3 RS
Embargo: Porsche 911 GT3 RS
Embargo: Porsche 911 GT3 RS
Embargo: Porsche 911 GT3 RS
Embargo: Porsche 911 GT3 RS
Embargo: Porsche 911 GT3 RS
Embargo: Porsche 911 GT3 RS
Redactie
Door Redactie

Zoeken