Nieuws

Mitsubishi werkt aan tweede bijtellingsknaller

Mitsubishi's nieuwe bijtellingsknaller

Heb je als economisch ingestelde leaserijder de boot gemist met de Outlander PHEV? Mitsubishi gunt je een tweede kans met de XR-PHEV II. Deze binnenkort te onthullen studie is namelijk een voorbode van een compacte bijtellingsknaller dankzij een nieuw ontwikkelde en zeer schone hybride-aandrijflijn.

Eind januari begon Mitsubishi met het teasen van twee conceptcars voor de Autosalon van Genève. De Concept XR-PHEV II was er daar één van en de Japanners laten nu meer los over deze compacte SUV die op z'n vroegst verschijnt in 2016, maar dan alsnog in aanmerking zou moeten komen voor een lage bijtelling.

Plug-in hybride

Helemaal nieuw is de Concept XR-PHEV II niet. De compacte SUV plug-in hybride is een doorontwikkeling van de conceptcar die we eind 2013 al zagen in Tokyo. Voor de Concept XR-PHEV II 2.0 heeft Mitsubishi een compleet nieuwe aandrijflijn ontwikkeld, bestaande uit een efficiënte combinatie van voorin geplaatste krachtbronnen en voorwielaandrijving. Wat voor krachtbronnen dat precies zijn? Mitsubishi noemt in elk geval een krachtige, 163 pk sterke elektromotor. Zeer waarschijnlijk wordt deze gecombineerd met een verbrandingsmotor, die vooral als taak heeft te fungeren als generator. Al kan deze benzinemotor ook bijspringen voor extra vermogen, afhankelijk van het accuniveau en de rijomstandigheden.

1% meer bijtelling

Mooi, maar vertel eens wat meer over dat de XR-PHEV II de veelbelovende herhaling op de Outlander PHEV wordt? Doen we. Mitsubishi laat namelijk nu al weten dat de gemiddelde CO2-uitstoot van haar nieuwe studiemodel op een schamele 40 g/km ligt. Dat is nog eens 4 g/km minder dan de Outlander PHEV, en hoewel deze lage emissiewaarde geen garantie biedt voor het productiemodel – de opvolger van de ASX – moet het wel heel raar lopen wil die stijgen tot boven de 50 g/km. Dat is met ingang van 2016 namelijk de CO2-grens om in aanmerking te komen voor een 15% bijtelling, de laagste categorie voor niet volledig elektrische auto's. En het wordt misschien nog mooier (voor wie niet van SUV's en crossovers houdt): Mitsubishi wil de nieuwe PHEV-aandrijftechniek in de nabije toekomst in elk model gaan toepassen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mitsubishi's nieuwe bijtellingsknaller
Mitsubishi's nieuwe bijtellingsknaller
Mitsubishi's nieuwe bijtellingsknaller
Mitsubishi's nieuwe bijtellingsknaller
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers