Nieuws

Zo snel is de nieuwe Porsche 911 GT3 RS

Zo snel is de nieuwe Porsche 911 GT3 RS

De 911 der 911's staat op het punt officieel aan de wereld getoond te worden. Dat gebeurt tijdens de Autosalon van Genève, over precies een week. Wat de nieuwe Porsche 911 GT3 RS kan en hoe snel hij is weten we echter nu al.

Porsche heeft weinig geluk met de aanloop naar de onthulling van de nieuwe 911 GT3 RS. De über-911 lekt al enige tijd aan alle kanten en nu liggen ook de specificaties ervan op straat. En wat blijkt daaruit: anders dan gedacht (vanwege de luchtinlaten in de achterste wielkasten) ligt er geen turbomotor achterin. Nee, wellicht zo lang dat nog kan houdt Porsche vast aan een zelfstandige ademende zescilinder voor de extreemste 911. In het geval van de nieuwe GT3 RS is dat een 4.0 liter zescilinder-boxer, goed voor een maximumvermogen van 500 pk en 460 Nm. Herken je deze cijfers, dan kan dat kloppen. Ze komen overeen met die van de 911 GT3 RS 4.0 op basis van de 997-generatie.

Drieënhalve tel
Om nog even door te gaan op de 911 GT3 RS 4.0. Toen die werd geïntroduceerd werd deze vrijwel meteen beschouwd als een collectors item. Niet alleen vanwege de gelimiteerde oplage van 600 exemplaren, maar ook omdat deze exclusieve uitvoering wel eens de laatste pure 911 met handbak zou kunnen zijn. En het ziet er sterk naar uit dat dit daadwerkelijk een feit wordt, want net als de 911 GT3 zal ook de nieuwe GT3 RS enkel verkrijgbaar zijn met automatische schakelende PDK met dubbele koppeling. Een treurig bericht voor de liefhebbers van maximale controle.
Toch biedt de PDK ook voordelen. Een optimale sprinttijd naar 100 km/h bijvoorbeeld. In de GT3 RS is dat in minder dan 3,5 seconden gepiept, om vervolgens helemaal door te kunnen knallen tot 320 km/h.

Exotische materialen
Om de meerprijs ten opzichte van de GT3 te rechtvaardigen is de RS natuurlijk niet enkel krachtiger en sneller. Nee, ook de uitstraling zal daaraan tegemoet komen, veelal door meer aerodynamica toe te voegen, wat tegelijk de wegprestaties verhoogd. Bovendien heeft Porsche bij de GT3 RS nog meer exotische materialen toegepast. Naast CFRP en titanium komt er ook magnesium aan te pas, onder meer voor het dubble bubble-dak. Rollen doet de auto op 20 inch wielen vóór en 21 inch achter.

Snelste 911 ooit?

Of al de ingestoken energie daadwerkelijk heeft geholpen moet in de praktijk nog bewezen worden, maar computersimulaties van Porsche hebben al uitgewezen dat de nieuwe 911 GT3 RS een rondje over de Nürburgring in 'minder dan 7 minuten en 20 seconden' kan afleggen. Dat is een mooi houvast, want tot op heden is de 911 GT2 RS, goed voor 620 geblazen pk's, de allersnelste Elfer over de Ring met een tijd van 7 minuten en 18 seconden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers