Nieuws

De nieuwe Skoda Superb: alle details

De nieuwe Skoda Superb: alle details

Als het op het maken van grote luxueuze auto's aankomt heeft Skoda een indrukwekkende geschiedenis. Dat wist je wellicht niet, maar oprichters Laurin en Klement zijn juist daar mee gestart. Skoda grijpt natuurlijk graag terug naar dat roemruchte verleden waarin presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders Skoda reden. Of eigenlijk: werden gereden. De nieuwe Skoda Superb komt weer een stapje dichterbij de auto's van weleer en vormt voor de Tsjechen een prachtige nieuwe mijlpaal in hun bestaan.

Onder het toeziend oog van honderden journalisten, waaronder wij, hoogwaardigheidsbekleders uit Tsjechië, diverse celebrities en natuurlijk de top van de Volkswagen Group is in Praag het doek getrokken van de gloednieuwe Superb. Een auto die het succes van zijn voorganger zal moeten evenaren, maar ook weer een stap hogerop zal moeten. Met de nieuwe Octavia in de nek hijgend was Skoda er immers alles aan gelegen de nieuwe Superb nog meer 'superb' te maken.

Design: strakke lijnen en scherpe vouwen

Over het design kunnen we kort zijn. Dat ziet er gelikt uit. De strakke lijnen zoals we die van de Skoda's van de laatste generatie kennen zijn nog scherper aangezet. Zeker de schouderlijn is opvallend 'dik' en dat zorgt voor een mooi schaduwspel op de carrosserie.

Interieur: verzorgd maar tikkeltje saai

Vind je het uiterlijk ietwat saai? Te zakelijk? Dan ben je bij het instappen vermoedelijk niet overtuigd. Want het interieur wordt gedomineerd door strakke lijnen waarbij geen lijntje teveel lijkt getekend. Heel verzorgd en ongetwijfeld voorzien van kwalitatief hoogwaardige materialen, maar het is niet sprankelend of verrassend.

Ruimte: nog meer!

Wat wel bijzonder indrukwekkend is, is hoe Skoda de nieuwe Superb nog ruimer heeft weten te maken dan zijn op dit gebied veelgeprezen voorganger. Iedereen weet wat voor een lel van een auto een Superb is. Nou, laat je dan door de nieuwe maar nogmaals verrassen want op elk vlak groeide hij. Neem de wielbasis, die nam met nog eens 8 centimeter toe. Voorin profiteer je bovendien van bijna 4 centimeter meer schouder- en hoofdruimte en op de achterbank heb je zelfs bijna 7 centimeter meer ruimte ter hoogte van je ellebogen. Skoda claimt achterin de meeste hoofdruimte in deze klasse te bieden en trekt die bewering ook door naar het achterste compartiment. In de bagageruimte kan 625 liter worden weggestouwd. Dat is 30 liter meer dan zijn voorganger.

Simply Clever-features

De achterklep – die voortaan gewoon uit één stuk opent – kan dankzij een voetbeweging onder de achterbumper worden geopend. Volledig elektrisch. Een handigheidje dat we inmiddels kennen, maar samen met de zogenaamde 'Simply Clever'-features van Skoda wel voor praktisch gemak staat. Daarover gesproken, de Superb telt 29 van dit soort handigheidjes. Dat varieert van een tablethouder achterin tot plek voor 1,5 liter flessen in alle portiervakken, een ijskrabber in het tankklepje, uitneembare LED-zaklamp in de kofferbak en een 230V-contact voor de achterpassagiers. De bekende paraplu in het achterportier is er ook. Twee stuks ditmaal, links en rechts.

Moderne motoren: 5 benzine en 3 diesels

De tijd dat Skoda het moest stellen met minder geavanceerde technologie ligt inmiddels achter ons. De Superb is net als vele andere moderne auto's van de Volkswagen Group opgebouwd uit de MQB-bouwstenen. En dat betekent veel efficientie, 75 kg gewichtsbesparing en een gloednieuw motorengamma. Voor de Superb zijn er vijf benzinemotoren en drie diesels beschikbaar. Met uitzondering van de lichtste benzineversie allemaal leverbaar in combinatie met een DSG-automaat. Het gamma start bij een 125 pk sterke 1.4 TSI en loopt via de 150 pk sterke TSI op naar de 1.8 liter met 180 pk. Het paradepaardje vormt de 2.0 liter TSI welke er is met een versie die 220 en 280 pk produceert. Vooral die laatste is indrukwekkend en vervangt de 3.6 liter V6. Skoda claimt een 0-100 km/h-tijd in 5,8 seconden en een topsnelheid van 250 km/h.
Op dieselvlak is er de keuze voor een 1.6 TDI met 120 pk, de 2.0 TDI met 150 pk en diezelfde motor met 190 pk. In ons land zal Skoda gaan scoren met de Superb GreenLine. De basisdiesel neemt dan genoegen met 3,7 l/100 km en stoot 95 g/km uit. Dat betekent 20% bijtelling voor wie er dit jaar nog snel bij is en de nieuwe categorie van 21% bijtelling voor wie in 2016 bestelt.

Moderne features

Zonder ze allemaal bij naam te noemen put de Superb ook wat betreft veiligheidsvoorzieningen uit de MQB-rekken bij Volkswagen. Dat betekent dat alle radars en sensoren er zijn om jezelf en anderen in de gaten te houden, maar ook om te helpen met inparkeren en via een camera achter je te kijken. Het noemen waard is ook de voorruitverwarming en de verwarmde ruitensproeierkoppen, climate control voor de achterpassagiers en de vier beschikbare multimediasystemen. Muziekliefhebbers kunnen genieten van een 610 Watt en 12-speaker tellend Canton audiosysteem. Tot slot is de Superb leverbaar met Dynamic Chassic Control waarbij je via de Driving Mode Select je gewenste rijmodus kunt aangeven.

Zomer 2015 bij de dealers

De nieuwe Skoda Superb zal vanaf deze zomer (omstreeks juni) bij de dealers staan. De prijzen worden in een later stadium bekendgemaakt en ook op de Superb Combi moeten we nog eventjes wachten. Skoda kennende niet lang, want als het net als bij de Fabia en Octavia gaat kunnen we die gewoon in Genève tegemoet zien.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De nieuwe Skoda Superb: alle details
De nieuwe Skoda Superb: alle details
De nieuwe Skoda Superb: alle details
De nieuwe Skoda Superb: alle details
De nieuwe Skoda Superb: alle details
De nieuwe Skoda Superb: alle details
De nieuwe Skoda Superb: alle details
Redactie
Door Redactie

Zoeken