Nieuws

Autoverkopen in januari eindelijk weer in de plus

Autoverkopen in januari eindelijk weer in de plus

2015 is al weer een dikke maand onderweg en dat betekent dat de verkoopcijfers over januari opgemaakt kunnen worden. En daarin is zowaar een lichtpuntje te bespeuren, want voor het eerst sinds mei vorig jaar noteren deze weer een plus. Juich evenwel niet te vroeg.

De vorige maand zijn er in totaal 47.946 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2014, toen er 44.368 nieuwe auto's werden verkocht. Na zulke teleurstellende verkoopcijfers de afgelopen periode vraagt dat om een vreugdedansje, nietwaar. Anderzijds moet de stemming ietwat getemperd blijven omdat afgelopen januari het juist weer erg slecht heeft gedaan ten opzichte van dezelfde maand eerdere jaren. Tot een paar jaar geleden was januari namelijk steevast goed voor minstens 60.000 nieuw aan de man gebrachte auto's. De Nederlandse autoverkoop is dus nog lang niet de oude. En ook in 2015 zal dat waarschijnlijk niet gebeuren, want de brancheorganisaties RAI, Bovag en RDC hebben hun prognose voor dit jaar op 400.000 stuks gezet, nog geen twintigduizend meer dan het historische lage verkoopjaar 2013.

Volkswagen goed van start
Bij de Volkswagen-dealers kan het hoe dan ook niet stuk momenteel. Zijn nemen dit jaar meteen een flinke voorsprong op de concurrentie door in januari 9.197 consumenten te overtuigen van een Volkswagen. Hiermee pakt het Duitse merk in ons land een fiks marktaandeel van 19,2%. Op nummer twee, maar ver achter Volkswagen, staat Renault met 4.450 verkochte auto's. Peugeot wist er een kleine duizend minder dan hun Franse con-cullega te verhandelen en staat met 3.561 nieuw verkochte auto's op plaats drie van best verkochte merken in januari. Toyota en Ford complementeren deze top-5 met respectievelijk 2.822 en 2.578 binnengesleepte orders.

Duitse en Franse dominantie
Na de vorige alinea is een beetje te verwachten welke auto's tot de beste verkochte modellen in januari behoren. Het goud, zilver alsook brons is voor een Volkswagen. Namelijk respectievelijk de Up!, Golf (inclusief Golf Sportsvan) en de Polo. Maar ook de Fransen scoorden lekker met de Clio en de 108, de nummers vier en vijf.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken