Nieuws

Porsche Cayenne Turbo S met liefst 570 pk

Porsche Cayenne Turbo S met liefst 570 pk

De Porsche Cayenne Turbo S mag zich het topmodel van de Cayenne-reeks noemen. En met 570 pk en 800 Nm gaan wij daar ook geen enkele discussie over voeren. Wat dan wel weer opvallend is is het feit dat BMW's X5 M toch nog net iets krachtiger is. En nog maar te zwijgen over de Mercedes-AMG GLE 63 S, die schopt het zelfs tot 585 pk!

Oké, de Cayenne Turbo S is dan weliswaar niet de sterkste SUV, maar Porsche is wel trots op het feit dat de Turbo S een rondetijd van 7:59.74 minuten heeft weten te noteren op de Nürburgring. Een nieuw record voor SUV's. En dat zegt genoeg over het potentieel dat er in deze Porsche schuilt.

Wél met V8

Zijn debuut op de autoshow in Detroit is overigens niet willekeurig gekozen. Zeker niet nu we steeds meer Amerikanen zien downsizen. Toch lepelt Porsche nog altijd doodleuk een smakelijke V8 in het vooronder. De 4.8 liter achtcilinder wordt geholpen door twee turbo's om aan zijn vermogen van 570 pk en koppel van 800 Nm te komen. Daarmee is hij nog eens 20 pk en 50 Nm sterker dan zijn voorganger. De Cayenne Turbo S sprint in 4,1 s van 0-100 km/h (0,4 s sneller dan zijn voorganger) en haalt een topsnelheid van 284 km/h.

De hulptroepen

Om tot die rondetijd te komen was die motor echt niet voldoende. Het onderstel en alle daaraan gekoppelde systemen draagt daar enorm aan bij. Standaard is bijvoorbeeld Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), dat de overhelneiging van de carrosserie pro-actief vermindert. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) zorgt door middel van specifieke remingrepen op het linker of rechter achterwiel voor maximale stabiliteit en dynamiek. Bovendien zorgt dit systeem voor nog spontaner insturen en extra stuurprecisie. Dankzij Porsche Traction Management (PTM) is de verdeling van de aandrijfkracht volledig variabel. Dat betekent dat grip en stabiliteit onder alle omstandigheden optimaal zijn. Ook standaard is Porsche Composite Ceramic Brake (PCCB) met keramische remschijven. Voor de voorwielen worden schijven met een diameter van 420 mm ingezet. De remklauwen zijn uitgevoerd met 10 zuigers – een primeur. De keramische schijven achter hebben een diameter van 370 mm. Hier worden remklauwen met vier zuigers toegepast.

Herkenbaar als Turbo S

De Cayenne Turbo S maakt zijn sportiviteit ook zichtbaar. Standaard zijn 21 inch wielen in 911 Turbo design en LED koplampen met Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus). Andere uiterlijke herkenningspunten zijn luchtinlaten in hoogglans zwart en de in carrosseriekleur gespoten dakspoiler en wielkastverbreders. Het interieur is volledig met leer bekleed - in de Cayenne Turbo S debuteert de interieurstyling in zwart/crème. Carbon afwerkingsdelen zorgen voor hightech accenten. Als optie is een sportuitlaatsysteem leverbaar.

De Cayenne Turbo S wordt in het tweede kwartaal van dit jaar bij de Nederlandse dealers verwacht. Hij is leverbaar vanaf € 221.101.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche Cayenne Turbo S met liefst 570 pk
Porsche Cayenne Turbo S met liefst 570 pk
Porsche Cayenne Turbo S met liefst 570 pk
Porsche Cayenne Turbo S met liefst 570 pk
Redactie
Door Redactie

Zoeken