Nieuws

Tips hoe veilig te rijden op sneeuw en ijs

Het heeft lang geduurd, maar koning Winter is nu toch echt in het land. Een aanzienlijk deel van Nederland is bedekt met het witte goedje dat betoverende landschappen oplevert, maar ook voor de nodige perikelen kan zorgen. Als er geen andere keuze rest dan het warme nest te verlaten, zit er niets anders op dan je auto zo goed en zo kwaad als het kan veilig over sneeuw en ijs te loodsen. Om die onderneming tot een goed einde te brengen, geven wij je alvast enkele tips mee.

De ideale situatie

De ideale situatie

De ideale situatie bij dit weer is een warme, sneeuwvrije auto die je in alle comfort uit de garage kan rijden. Bivakkeert je auto 's echter nachts buiten, dan heb je minder geluk. Toch zijn er enkele zaken die zowel het vertrek als de rit een stuk minder stress kunnen opleveren. Hoe? Door je auto de avond voorafgaand aan de de rit al voor te bereiden.

1. Met voorbedachte rade parkeren

1. Met voorbedachte rade parkeren

Parkeer de auto dicht tegen een muur van je woning. De stralingswarmte hiervan maakt zeker een verschil. Gebruik geen (elektrische) handrem: de remblokken kunnen namelijk vastvriezen aan de schijf. De auto in de versnelling zetten is beter.

2. Optimaal zicht rondom

2. Optimaal zicht rondom

Leg een (isolatie)deken of een stuk karton op in ieder geval de voorruit en 'veranker' deze met de ruitenwissers. Zo blijft de ruit ijsvrij. Verkies je dit niet te doen, zet de ruitenwissers dan tenminste verticaal zodat ze niet aan de ruit kunnen vastvriezen. Controleer daarnaast het peil van de ruitenwisservloeistof en vul aan met een samenstelling die vloeibaar blijft bij de verwachte minimumtemperaturen.

3. Zorg voor goed contact

3. Zorg voor goed contact

Heb je winterbanden, maar liggen die nog netjes opgeborgen, dan is het verstandig deze nu nog te monteren. Ze maken wel degelijk een groot verschil. En als je auto al een poosje stilstaat, hang de accu ervan dan aan een lader. Heb je die niet en vrees je problemen, maak dan desnoods een ritje van tenminste 20 minuten. Zo laad de accu ook op.

4. Zinloos uitlaatgeweld

4. Zinloos uitlaatgeweld

Het heeft niet bijster veel zin om de auto een kwartier of zelfs langer warm te laten draaien voor je vertrekt. De motor warmt er nauwelijks van op en het is bijzonder slecht voor het milieu.

5. Sneeuwvrij maken

5. Sneeuwvrij maken

Verwijder voor vertrek met een zachte borstel zo veel mogelijk sneeuw van je auto. Dus niet alleen van de ruiten, maar ook de motorkap en het front (want dit kan op de voorruit waaien), de spiegels, het dak en de flanken. Je achterliggers zullen je dankbaar zijn!

Hoe het risico op een ongeval beperken?

Hoe het risico op een ongeval beperken?

Elke band onder een auto heeft een raakvlak van amper 15 vierkante centimeter. Daarom is het zaak om dat geringe wegcontact zo goed mogelijk te onderhouden. Helemaal wanneer het wegdek glad is. Concreet betekent dit dat je altijd wil vermijden dat de auto zijn eigen leven gaat leiden. Maar hoe?

1. Pas je snelheid aan

1. Pas je snelheid aan

Verlaag je snelheid. Hoe sneller, hoe groter de kans op verlies van controle en kans op schade. Vooral in de bochten is een lagere snelheid verstandig, want een auto heeft dan minder de neiging naar de buitenkant van de bocht te glijden, en hoe makkelijker je de controle kan behouden.

2. Ga eerder van huis

2. Ga eerder van huis

Omdat je (gemiddeld) langzamer rijdt, zal je langer over je traject doen dan gewoonlijk. Hou hier rekening mee en vertrek zodoende eerder van huis, want een gehaaste rijstijl levert eigenlijk nooit iets op. In het bijzonder bij dit weer niet.

3. Kalmte kan je redden

3. Kalmte kan je redden

Zachtjesaan. Wil je van richting veranderen, doe dat dan geleidelijk aan, want bruuske manoeuvres hebben bij dit weer een ander effect. Alle handelingen - of het nu sturen, accelereren of remmen betreft - moeten voorzichtig worden uitgevoerd.

4. Kijk (ver) vooruit

4. Kijk (ver) vooruit

Het spreekt voor zich dat je bij dit weer meer voorbereidingstijd moet inbouwen. Eerder beginnen met remmen bijvoorbeeld. Reken ook bij inhalen op een langere manoeuvre en ga er tevens van uit dat andere weggebruikers anders zullen reageren dan normaal. Houdt bovendien een veel grotere tussenafstand aan dan gebruikelijk.

5. Elke situatie is anders

5. Elke situatie is anders

Ga er niet van uit dat de toestand van de weg overal hetzelfde is. Elke brug, kruispunt of zijstraat kan veel gladder zijn dan je verwacht. Vertrouw dus niet op je ondervindingen tijdens de afgelopen kilometers, maar behandel elke nieuwe situatie met hernieuwde aandacht.

7. Rij constant

7. Rij constant

Probeer constant te rijden. Zowel bij jou als bestuurder van de auto, maar ook je achterligger(s) geeft dat meer rust, wat veiliger is. Een extreem terughoudend dan wel paniekerig rijgedrag levert juist eerder gevaarlijke situaties op.

8. Luister naar je auto

8. Luister naar je auto

Probeer je auto te 'voelen'. De informatie die de wielen doorgeven vertellen je veel over de toestand van het wegdek. Kleine tegenstribbelingen, zijstapjes en dergelijke geven je een goede indicatie van de berijdbaarheid van de weg waarop je rijdt.

Rijden wordt glijden? Zo corrigeer je het best!

Rijden wordt glijden? Zo corrigeer je het best!

1. Rijd op winterbanden!

1. Rijd op winterbanden!

Ondanks de vooroordelen die sommige bestuurders nog steeds jegens winterbanden hebben, willen we nogmaals benadrukken dat winterbanden de veiligheid, tractie en controle ten goede komen en daarom niet mogen ontbreken onder de auto van de weer-bewuste automobilist.

2. Rem tot het ABS

2. Rem tot het ABS

Als je bij het remmen ervaart dat de auto begint te glijden, hou dan de rem volledig ingetrapt. Alle moderne auto's beschikken over ABS en het systeem kan pas goed werk verrichten als je de remdruk op peil houdt. Enkel als je niet over ABS beschikt, is het raadzaam om zelf pompend te remmen.

3. Specifiek handelen

3. Specifiek handelen

Begint de auto te slippen, haal dan in eerste instantie de voet van het gaspedaal en rem (indien mogelijk) niet. Wat daarna te doen is lastig adviseren, want elke auto reageert anders en de omstandigheden beïnvloeden ook de te volgen procedure.

4. Kijk naar de gewenste richting!

4. Kijk naar de gewenste richting!

Heel concreet blijft het vooral belangrijk de snelheid te verminderen zónder te remmen. Minstens zo belangrijk is te blijven kijken naar waar je naartoe wil en niét naar het obstakel. Kijk je hiernaar omdat je vreest dat je deze zal raken, dan zal dat ook gebeuren.

5. Vermijd wielspin

5. Vermijd wielspin

Sta je vast in de sneeuw, vermijdt dan wielspin want daardoor graaft de auto zich nog dieper in. Een klein sneeuwschopje brengt nu vaak redding, en vraag hulp aan medeweggebruikers om je terug op de weg te krijgen. Het ESP-systeem uitschakelen kan helpen wanneer je vast zit.

6. Oefening baart kunst

6. Oefening baart kunst

Wil je beter en veiliger leren rijden? Het grootste advies luidt dan: oefenen, oefenen, oefenen. Trek er op uit en zoek bijvoorbeeld een leeg en groot parkeerterrein waar je je rijtechnieken kan aanscherpen. Nog beter is het volgen van een rijtraining waarbij je hulp krijgt van ervaren specialisten. Naast leerzaam is dat ook nog eens ontzettend leuk!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken