Nieuws

Nieuwe kentekenreeks

Huidige kentekenreeks loopt op z’n einde

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is gestart met het drukken van de laatste serie kentekens binnen de huidige kentekenreeks. De verwachting is dat het nog enkele maanden duurt voordat de RDW moet overstappen op de volgende zogeheten sidecode voor nieuwe en geïmporteerde auto’s. Ga jij voor de primeur?!

Huidige kentekenreeks loopt op z’n einde
Laten we wel wezen: iedere zelf gerespecteerde autoliefhebber is op zijn minst ook een beetje kenteken-gek. Bij de aankoop van een Nederlandse occasion valt die nu eenmaal niet te kiezen, maar wanneer er een nagelnieuwe auto is besteld of een auto geïmporteerd wordt vanuit het buitenland, hopen velen op een kenteken dat lekker bekt of makkelijk te onthouden is.
Voor wie dat klinkklare onzin vindt, is waarschijnlijk nog nooit in de VS of Duitsland geweest. Om over het Midden-Oosten nog maar te zwijgen, waar regelmatig miljoenen worden gespendeerd aan ludieke kentekennummers.
Maar ook in Nederland kunnen we er wat van. Om die reden meldt de RDW nooit wanneer precies de eerste plaat van een nieuwe kentekenserie wordt uitgegeven. De ervaring leert namelijk dat dit de verkoop van auto’s kan beïnvloeden. Er zijn namelijk hordes mensen die de aanschaf van een nieuwe auto bewust uitstellen om kans te maken op een ‘kenteken-primeur’.

Op naar sidecode 9!
In Nederland is het zelf kunnen bepalen van je kentekenplaat al sinds mensenheugenis een regelmatig terugkerend onderwerp in Den Haag. Onlangs nog, maar voorlopig lijkt de invoering daarvan een droom te blijven voor velen. Tot die tijd is het dus elke keer weer een verrassing welk kenteken een nieuwe of ingevoerde auto krijgt toegewezen. Wordt het iets met ZZZ of een terugkerend cijfer, zoals 9-ZZZ-99? Dat is nog mogelijk, want de RDW is onlangs begonnen met de kentekenuitgifte beginnend met een Z. En dat duidt erop dat het einde van de huidige reeds, intern bekend als sidecode 8, ten einde loopt.
Sidecode8, met als combinatie een cijfer, gevolgd door drie letters en twee cijfers, werd op 5 maart 2013 voor het eerst uitgegeven en zal op basis van schattingen over enkele maanden ‘op’ zijn. De RDW stapt vanaf dat moment over op sidecode9, die bestaat uit een combinatie van twee letters, drie cijfers en een letter (AB-123-C). Voor auto’s is die nieuw, in tegenstelling tot lichte bedrijfswagens en bromfietsen. Die rijden hier al een tijdje mee rond.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers