Nieuws

Saab 9-7X toch naar Europa

Saab 9-7X toch naar Europa

De Saab 9-7X was in eerste instantie alleen bedoeld voor de Noord-Amerikaanse markt. De Nederlandse importeur is echter bezig de auto naar Europa te halen en in Belgie is de knoop al doorgehakt.

In april 2004 presenteerde Saab de 9-7X. De auto is gebaseerd op de Chevrolet Trailblazer en deelt het grootste gedeelte van de techniek met zijn concerngenoot (beide GM). Al bij de introductie deelde Saab mee dat de 9-7X alleen bedoeld was voor de Amerikaanse en Canadese markt. Autotelegraaf weet te melden dat de Nederlandse en Belgische importeur van Saab zelf met de import van de SUV bezig zijn.
 
Europese regelgeving
De Belgische importeur heeft inmiddels definitief besloten om de auto naar Europa te halen. Bij de Nederlandse importeur in Vianen wordt nog druk gerekend om te kijken of het haalbaar is de auto naar Nederland te halen. Er is geen rekening gehouden met de Europese wetgeving en zodoende moeten er de nodige aanpassingen aan worden gedaan. Dat brengt kosten met zich mee en bepaald daardoor voor een groot deel de prijs van de auto. De importeur heeft echter al aan haar dealers laten weten dat de auto er zal komen. Wat er daadwerkelijk besloten wordt moeten we afwachten, maar de kans lijkt groot dat de 9-7X ook in Nederland op de markt zal komen.
 
Zevenpersoons SUV
De 9-7X is een zevenpersoons SUV, die ondanks zijn verwantschap met de Trailblazer, doet overkomen als een echte Saab. De kenmerkende grille, koplampen en achterkant bepalen het beeld van de Zweedse SUV. Standaard is de auto uitgerust met vierwielaandrijving en een luchtgeveerde achteras. Volgens Saab moet het een rijdersauto worden die zeker niet moet inleveren aan comfort.
 
Krachtige motoren
In Noord-Amerika levert Saab de 9-7X met twee motoren. Zo valt er te kiezen voor een 4.2 liter 6-in-lijn met een vermogen van 275 pk en een koppel van 372 Nm. De tweede motor is een 5.3 liter V8 welke 300 pk en 447 Nm levert. De sprint van 0-100 km/h wordt afgelegd in 8,9 seconden voor de 4.2 en in 7,8 seconden voor de 5.3 V8. Hiermee is de 9-7X bepaald geen langzame SUV en moge duidelijk zijn dat Saab zich ook op sportiviteit heeft gericht.
 
Begin 2006 bij de Belgische dealers
Vanaf begin 2006 staat de Saab 9-7X bij de Belgische dealers. De Nederlandse importeur moet nog een beslissing gaan nemen. De 9-7X zal gaan concurreren met auto´s als de BMW X5, Mercedes ML, Volkswagen Touareg en straks ook de Audi Q7.
 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Saab 9-7X toch naar Europa
Saab 9-7X toch naar Europa
Redactie
Door Redactie

Zoeken