Nieuws

Toyota Mirai

Toyota's waterstofauto heeft een naam: Mirai

Toyota is gebrand op alternatieve aandrijvingen. Zo kwamen ze met de succesvolle Prius en sinds 1992 werkten ze aan een auto die rijdt op waterstof. Ze toonden de wereld de FCV, die we vanaf nu mogen noemen bij zijn officiële naam: Mirai.

Toyota's waterstof aangedreven auto heeft een officiële naam
Toyota’s waterstofauto zal dus door het leven gaan als Mirai. Toyota's topman Akio Toyoda maakte dit vandaag bekend en liet erbij weten dat de naam staat voor 'toekomst'. "Waar de Prius de hybride-technologie op de kaart heeft gezet moet de Mirai dit doen voor waterstof.", zo laat de Japanner weten.

Praktisch
Auto’s met alternatieve aandrijvingen zijn zeker in ons land allang geen vreemde gewaarwording meer, maar er kleven nog wel wat nadelen aan. Zo blijft de actieradius een hekel punt. Maar niet bij een waterstofauto. De Mirai heeft een actieradius van ongeveer 480 km. Dit is meer dan voldoende voor velen om de dagelijkse kilometers te rijden zonder stil komen te staan. Mocht je meer willen rijden dan is er overigens niets aan de hand; het tanken van de waterstof is binnen 5 minuten gedaan. En als de infrastructuur er op ingericht is kan dat bij iedere (grote) pomp.

Prijs Toyota Mirai
Dus het is een praktische auto? Nou, op papier wel. De actieradius is goed en hij biedt ruimte aan vier personen. De prijs voor deze vooruitstrevende technologie? In Japan is de prijs 7 miljoen Yen en in Amerika kost hij $ 70.000,-. Hoe dit wordt vertaald naar de Nederlandse prijs is nog onbekend. Gezien zijn schone karakter hoeven we in ieder geval geen rekening te houden met BPM en CO2-tax waardoor een omrekening van dollars naar euro's een indicatie geeft. Zullen we gewoon eens uitgaan van een bedrag rond de 60.000 euro? Puur speculatie natuurlijk, maar dan hebben we een richting. De Mirai zijn productie- en leverdatum zijn al wel vastgesteld. In 2015 begint de serieproductie en vanaf april zijn de eerste exemplaren bij de Amerikaanse en Japanse dealers te vinden. Wanneer Europa aan de beurt is? Dat is momenteel nog onbekend.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers