Nieuws

Nieuwe Audi TT(S) nu verkrijgbaar met open dak

Audi TT(S) Roadster

Audi heeft de liefhebber van de (nieuwe) TT en openrijden niet lang laten wachten. Kort na het introduceren van de dichte Coupé is dit de nieuwe TT Roadster.

De elektrische softtop van de nieuwe Audi TT Roadster kan worden geopend binnen tien seconden en is nog compacter dan voorheen, waardoor er nu 280 liter aan bagageruimte overblijft als deze is opgevouwen. Het weer sluiten van de kap verloopt even snel, waardoor regen amper kans krijgt het gelikte interieur te bevuilen als er onverwachts een bui overtrekt.
De softtop is trouwens leverbaar in drie verschillende kleuren en weegt 39 kg. Dat is een besparing van 3 kilogram opzichte van zijn voorganger. Bovendien is het mogelijk de cabriokap tijdens het rijden te openen of te sluiten, zolang er niet sneller wordt gereden dan 50 km/h. Ook een prettige bijkomstigheid is dat de isolatie van de nieuwe softtop sterk is verbeterd. Hierdoor is de nieuwe TT Roadster duidelijk stiller dan zijn voorganger (-6 dB). Om het comfort bij open rijden verder te verhogen zijn een windschot en nekverwarming te bestellen.

Klankkast
Als rijder van de dakloze TT kan je maximaal genieten van het geluid van de motor, zodra het dak is neergestreken. Bij de TT Roadster wordt de muzikale compositie aangeleverd door een 2.0 liter benzine of een eveneens twee liter grote diesel. De eerste levert een vermogen van 230 pk en 370 Nm en weet in 6 seconden naar de 100 km/h te snellen. De topsnelheid van de benzineversie ligt op een elektronisch gelimiteerde 250 km/h.
De diesel pompt er 184 pk en 380 Nm uit. De diesel-TT is vooral interessant door zijn lage CO2 uitstoot van 114 g/km. Hierdoor valt hij voor zakelijke rijders in de 20% fiscale bijtelling.
Op beide motoren is directe inspuiting, een turbo en een start/stop-systeem standaard. Hiermee drukt Audi de benzinekosten zonder de prestaties te ondermijnen. Wat ook helpt voor een beter verbruik is het vele gebruik van aluminium waardoor de roadster een keurige 1.320 kg weegt, vijftig kilo minder dan de vorige generatie.

TTS
Voor wie meer snelheid zoekt is de TTS Roadster aan te raden. Deze heeft dezelfde tweeliter viercilinder-benzine, maar levert aanzienlijk meer vermogen. Een luttele 310 pk en 380 Nm om precies te zijn. Hierdoor staat al na 4,9 seconden 100 km/h op de teller, maar de top blijft wel begrensd op 250 km/h. Via kleppen in de uitlaat kan de bestuurder het motorgeluid regelen. Tijdens de sportievere ritten bijvoorbeeld kunnen deze worden geopend voor het aandikken van de rijbeleving. Quattro-aandrijving is standaard op iedere TTS Roadster, net als instelbare adaptieve dempers, het zogenoemde Audi magnetic ride. Bij de minder bedeelde modellen zijn deze zaken als optie verkrijgbaar.

Interieur
Voor het binnenste van de TT Roadster geldt eenzelfde evolutie als dat bij de eerder onthulde Coupé. Ten opzichte van het oude model zijn veel knoppen herplaatst of 'achter' het 12,3 inch grote centrale display gestopt. Hierdoor krijgt het dashboard een strak en opgeruimd uiterlijk. Het volledig digitale instrumentarium toont normaliter de snelheidsmeter en de toerenteller, maar de navigatie kan er ook op worden weergeven. Net als je favoriete muziekcollectie, waarbij de snelheidsmeter in het klein wordt weergeven. Een leuk detail zijn de draaiknoppen in de ventilatieroosters. Vernuftig omgaan met ruimte noemt Audi dat.

Première in Parijs
De Audi TT en TTS Roadster zullen tijdens de Autosalon van Parijs hun wereldpremière beleven, waarna de TT Roadster in maart 2015 bij de Nederlandse dealer te koop zal zijn. De TTS is later leverbaar, echter wanneer is nog onbekend, net als alle vanafprijzen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Audi TT(S) Roadster
Redactie
Door Redactie

Zoeken