Nieuws

Verslag: de 82ste 24 Uren van Le Mans in 24 foto's

Dat in een 24-uurs race de allerlaatste momenten pas het einde van de spanning betekent werd tijdens de 82ste 24 Uren van Le Mans wederom duidelijk. Waar Audi de underdog was en Toyota lange tijd het hoogste schavot op het podium zou gaan beklimmen kende de race alsnog een kentering van jewelste. Een verslag van de 24 Uren van Le Mans 2014.

Start

N01: Start

Met op pole position de Toyota TS040 HYBRID, vlak daarachter de debuterende Porsche 919 Hybrid en daarachter nog een Toyota was de toon voor de 82ste 24 Uren van Le Mans vanaf de start gezet. Audi’s hegemonie moest sneuvelen.

Toyota op kop

N02: Toyota op kop

De start verliep zonder incidenten en de Toyota TS040 HYBRID #7 met Alexander Wurz achter het stuur behield de leiding en bouwde deze gestaag uit.

Problemen

N03: Problemen

Maar beide titeljagers komen al snel in de problemen. Toyota #8 komt even in de grindbak en de Porsche #14 moet met een technisch probleem langere tijd de pitbox in. Audi ruikt kansen en kruipt naar voren.

Eenzaam aan de top

N04: Eenzaam aan de top

Ondertussen rijdt Alexander Wurz in de Toyota met #7 zijn eigen race. Hij leidt solide. Het daadwerkelijke gevecht gaat om plaats 2, 3 en 4 tussen de andere Toyota en de Audi’s.

Regen

N05: Regen

Tijdens een enorme stortbui – altijd een garantie voor spektakel – schiet La Pierre in Toyota #8 door en crasht. De Ferrari #81 met Sam Bird rijdt vervolgens zichzelf en de Audi met #3 van de baan.

Back in business

N06: Back in business

Terwijl Toyota heel stabiel met haar #7-auto aan de top rijdt komt La Pierre (#8) met de gecrashte tweede TS040 HYBRID de baan weer op. De derde Audi is echter afgeschreven.

De nacht valt

N07: De nacht valt

Terwijl de nacht valt lijkt Audi langzaam maar zeker wat in te lopen op de leidende Toyota, maar van een aanval valt niet te spreken. De Toyota is bloedsnel en lijkt oppermachtig.

Aston Martin op ramkoers

N08: Aston Martin op ramkoers

In de GT-klasse is er ondertussen veel succes voor Aston Martin. Het team dat vorig jaar tijdens een noodlottig ongeval al vroeg in de wedstrijd de Deen Allan Simmonsen verloor gunnen we het zo.

Op kop

N09: Op kop

En dat gunnen lijkt zijn vruchten af te werpen. Zowel in de GTE AM alsook in de GTE Pro-klasse rijden de Britse bolides op kop.

Stuivertje wisselen

N10: Stuivertje wisselen

Gedurende de nacht is de strijd in vooral de GTE Pro-klasse ongekend. De Aston Martin, Corvette en Ferrari 458 Italia leveren een uitputtingsslag en wisselen continue van positie.

Nog niet rijp?

N11: Nog niet rijp?

Bij Porsche zit de stemming er minder goed in. Meerdere malen verremmen ze zich aan het einde van het rechte stuk. De auto lijkt nog niet rijp te zijn om een gooi naar de winst te doen.

Toyota nog altijd aan kop

N12: Toyota nog altijd aan kop

Net na middernacht bekruipt heel sterk het gevoel dat Toyota geschiedenis gaat schrijven. De voorsprong blijft met 1,5 tot 2 minuten heel stabiel en de Audi’s met #2 en #1 komen niet dichterbij.

Nachtelijke uren

N13: Nachtelijke uren

De Japanners blijven gedurende de nacht de Audi’s voor.

Spijtig voor Toyota

N14: Spijtig voor Toyota

Maar na 14 uur bijna onafgebroken de leiding te hebben gehad valt de Toyota met #7 uit. Een droom van de Japanners spat ineen. Sneu want het had er alle schijn van dat Toyota geschiedenis zou gaan schrijven.

Audi aan kop

N15: Audi aan kop

Audi grijpt meteen de leiding, maar komt ook in de problemen. Auto #2 staat 12 minuten in de pitstraat waardoor de leiding in de wedstrijd overgaat naar Audi #1.

Porsche in de achtervolging

N16: Porsche in de achtervolging

Porsche neemt met de 919 Hybrid #20 plaats twee in en weet te verrassen door na technische problemen met Audi #1 zelfs de leiding te pakken. Gaat Porsche als 'debutant' toch winnen?

Sneller

N17: Sneller

Helaas voor Porsche waren de Audi's veel sneller. Rond 12.30 uur rijdt Audi #2, na vele ronden strijden, de Porsche voorbij. Elke ronde maakte hij 5 seconden goed en kroop zo uiteindelijk dichter en dichterbij.

Meer problemen

N18: Meer problemen

Door meer problemen bij Porsche rijdt uiteindelijk Audi #1 de Stuttgarters ook voorbij en lijkt het merk met de vier ringen wederom af te stevenen op de winst.

Aston Martin weer in de problemen

N19: Aston Martin weer in de problemen

In de GTE Pro-klasse moet Aston Martin wegens technische gebreken die winst echter zien verdampen. De auto met #97 gaat diverse malen de pitstraat in en grijpt (ver) naast het podium.

Geen makkie

N20: Geen makkie

Audi rijdt ondertussen naar haar dertiende Le Mans-overwinning, eentje die niet zonder slag of stoot verliep.

1-2'tje

N21: 1-2'tje

Als 24 uur na de start de geblokte vlag wordt gezwaaid rijden de Audi’s met de startnummer 2 en 1 als winnaars over de eindstreep.

Hulde

N22: Hulde

Uiteraard groot feest bij Audi. Een feest dat wij - in tegenstelling tot velen - zeker niet als vanzelfsprekend hebben gezien voor de Duitsers.

Genieten

N23: Genieten

Le Mans 2014 vormde een race die laat zien hoe al deze factoren meespelen in een zinderende race. Een genot om jaar in jaar uit naar te kijken. Thuis op de bank of live op het circuit.

Op naar 2015!

N24: Op naar 2015!

Wij kijken nu al uit naar 2015. Want ondanks Audi's onoverwinnelijkheid hebben Toyota en Porsche bewezen de spanning volop terug te kunnen brengen op het circuit van La Sarthe.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken