Nieuws

Trends bij autokopers: ‘Duitsers hekelen inparkeren, Grieken houden van rokersauto’s’

De perfecte auto bestaat niet en zal nooit bestaan. Immers: zoveel mensen, zoveel wensen. Toch is autofabrikanten haast niets te gek om die utopie te benaderen, begeleid door talloze vooronderzoeken. Onlangs bracht Ford in kaart wat de wensen van háár klanten in diverse Europese landen zijn. Ga daarom niet meteen generaliseren, al zal het aankoopgedrag van de gemiddelde Ford-koper gevoelsmatig niet ver afstaan van het algemene ‘aanvinkgedrag’ van de Europese autokoper.

Wit is het nieuwe zwart

Wit is het nieuwe zwart

Zwart is ingehaald door wit als populairste lakkleur in Europa. Vooral in Turkije is het populair, waar meer dan de helft ervoor kiest. In Engeland is rood juist het meest gewild en de Roemenen geven de voorkeur aan blauw. De snelst groeiende lakkleuren zijn bruin en oranje.

Als ‘ie maar ijs en ijskoud is

Als ‘ie maar ijs en ijskoud is

Je verwacht het niet, maar het is onder Ford-kopers toch echt zo. De Noren vinken het vaakst een zonnedak aan als optie. Opvallend genoeg zijn automobilisten woonachtig in de zonnigste landen helemaal niet zo gebaat bij een zonnedak. Zo bestelt slechts 2% van de Grieken het.

Er automatisch warmpjes bijzitten

Er automatisch warmpjes bijzitten

Nog meer tegenstrijdigheden: ‘Een zonnedak, maar tevens automatische klimaatregeling graag’, is wat de Noorse Ford-verkopers het vaakst horen, gevolgd door de Belgische en de Nederlandse. In Turkije en Spanje vinden ze handbediende airco meer dan voldoende.

Met ‘t zweet tussen de bilnaad

Met ‘t zweet tussen de bilnaad

Geen verrassing: stoelverwarming is erg geliefd is onder Scandinaviërs. Liefst 99% van de in Zweden, Noorwegen en Finland verkochte Fords is uitgerust met deze accessoire. In Turkije, Griekenland en Spanje vinden ze dat de zon de billen al wel genoeg aan de stoelen laat plakken.

Zonbestemmingen met laaghangende bewolking

Zonbestemmingen met laaghangende bewolking

Roken in de auto, het zou verboden moeten worden. Zeg dit niet tegen een Griek of Spanjaard, want dikke kans – als hij Ford rijdt – dat hij je acuut boos aankijkt. Het rokerspakket is in deze landen namelijk nog onveranderd populair en ook in Roemenië dampen de bestuurders harder dan de auto’s.

Wie het breed heeft, laat het breed hangen

Wie het breed heeft, laat het breed hangen

Deens design wordt gekenmerkt door minimalisme, maar het gaat de Denen kennelijk vooral om de beschikbare werkruimte. Zouden ze daarom, nog voor de Nederlanders, de grootste afnemers zijn van stationwagens?

How low can you go

How low can you go

In Europa als geheel kiest de helft van de autokopers voor een 5-deurs carrosserievariant, 35% voor een station en de rest voor een sedan. Deze laatste carrosserievorm is verreweg het populairst in Turkije. Liefst 84% kiest hiervoor, op afstand gevolgd door Rusland (44%) en Roemenië (42%).

Bang voor deuk in Duitse ego’s

Bang voor deuk in Duitse ego’s

Een recordaantal occasions zijn er uit Duitsland gehaald en nu weten we waarom. Ze zijn door de bank genomen vrij van lelijke parkeerschades. Althans, Duitse Fords. Die worden namelijk bovengemiddeld vaak besteld met een bijna autonoom parkeersysteem.

Liever lui dan moe

Liever lui dan moe

Ze werken wellicht vaker frustrerend dan ontspannend in ons drukbevolkte landje, maar als het kan, dan maken we er toch graag dankbaar gebruik van: technologieën die het autorijden veraangenamen, zoals cruise control. Nergens wordt deze accessoire zo vaak aangevinkt als hier.

Bezige bijtjes

Bezige bijtjes

De automaat mag weliswaar in opkomst zijn, momenteel schakelt de Europese automobilist nog het liefst zelf. In Nederland en Ierland zijn ze het meest actief achter het stuur en ook in Griekenland en Polen roeren ze nog altijd graag met de pook in de versnellingsbak.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken