Nieuws

Autoverkopen april: ‘alleen dure merken blij’

Autoverkopen april: ‘alleen dure merken blij’

Het is bijzonder om te zien dat de duurdere automerken in de neerwaartse spiraal waarin de Nederlandse autoverkopen zit juist significant meer orders weten te schrijven. Toch blijft het schrijnend dat het leeuwendeel van de actieve automerken in Nederland dieprode cijfers moet schrijven. Ook in april zet de verkoopdaling verder door.

Bij de dealers van Tesla, Maserati en Rolls-Royce kan de vlag uit. Topverkopen draaien ze dit jaar tot dusver. Omdat dat wat betreft Tesla nogal wiedes is (de fiscaal aantrekkelijke Model S was in de eerste helft van 2013 immers nog niet verkrijgbaar), is dit vooral een opsteker voor Maserati. De ‘betaalbare’ Ghibli blijkt een gouden zet te zijn. Maar ook de kort daarvoor gelanceerde Quattroporte scoort onveranderd goed. Bij Mitsubishi eenzelfde situatie als bij Tesla. Dankzij een aantrekkelijk bevonden model met een zeer gunstige bijtelling geniet het Japanse merk wellicht de beste verkoopjaren in Nederland ooit. Nog altijd behoort de Outlander PHEV plug-in hybride tot de best verkopende auto van dit moment.

Soort zoekt soort

Het is een bekend gegeven dat in economisch mindere tijden de consument zich door de bank genomen een stukje nuchterder opstelt. En dat kan wel eens de verklaring zijn dat merken met een vergelijkbare identiteit in zo’n marktsituatie beter weten te scoren dan andere automerken. Skoda, Dacia en Suzuki behoren in elk geval tot de weinige massafabrikanten die gitzwarte cijfers in ons land schrijven. Ook Seat doet het beter dan vorig jaar, hetzij slechts een plusje.
Boven de Spanjaarden zitten nog eerst Land Rover, Bentley, Porsche en Mercedes-Benz. Opnieuw merken met bovengemiddeld kostbare producten. Jaguar, Subaru, Volvo, Renault en Mazda blijven vrijwel stabiel auto’s aan de man brengen. Echter daarna daalt de stemming, en snel. Om een paar voorbeelden te noemen: Fiat moet 14% inleveren. Audi, Toyota, Hyundai, Volkswagen en Alfa Romeo nog een paar procenten meer. De hardste klappen vallen toch wel bij Kia, Honda, BMW en Ford. De ruim 20% die Kia in de min staan valt misschien nog te overzien, maar de om en nabij de min 30% die de overig genoemde merken noteren moet echt pijn doen.

Alles bij elkaar
Doordat de gelukkig toch nog zwarte cijfers niet op kunnen boksen tegen de overmacht van de rode cijfers, staan de Nederlandse verkopen nog altijd in de min. In april zijn in totaal 28.479 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, een daling van 6,3 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013, waarin 30.408 auto’s verkocht werden.
In de eerste vier maanden van 2014 zijn er in totaal 135.542 nieuwe personenauto’s geregistreerd en dat is een daling van 7,1 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Toen werden er 145.834 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet.

Top 5 verkochte merken en modellen

Tot slot voor de volledigheid nog eventjes de 5 best verkochte merken in april. Op plaats één staat Renault met 2.760 stuks, gevolgd door Volkswagen met 2.752 auto’s. Het brons is voor Mitsubishi, dat 1.827 auto's wist te verkopen en Peugeot neemt de vierde stek in met 1.810 nieuwe klanten. Hekkensluiter onder de top-5 van best verkopende merken is Ford, dat in april 1.733 nieuwe kentekens liet drukken.
De vijf best verkochte modellen in april 2014 zijn: Mitsubishi Outlander (1.600), Renault Clio (1.363), Volkswagen Golf (1.205), Skoda Octavia (914) en de Volkswagen Up! (815).

Bron: BOVAG

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken