Nieuws

Alfa Romeo: ‘7 nieuwkomers voor 2018’

Alfa Romeo: ‘7 nieuwkomers voor 2018’

Nu Lancia zo goed als dood is, gunnen we het Alfa Romeo des te meer om weer glorieuze momenten in haar dagboek te schrijven. Maar als het telkens bij zouthoudende praat blijft, zoals nu opnieuw, begint ook dat roemruchte Italiaanse automerk geleidelijk aan haar geloofwaardigheid te verliezen.

Al weer ruim een jaar geleden kondigde Alfa Romeo de lancering van 6 nieuwe modellen aan voor het jaar 2016 aanbreekt. Nu is daar zelfs nog eentje bijgekomen maar schuift ook de lanceringdeadline een stukje op. Tegen 2018 moeten er liefst negen Alfa’s in de showroom te vinden zijn, waarvan de MiTo en Giulietta bekenden zullen zijn. Ambitieuze plannen die we liever gisteren dan vandaag werkelijkheid zien worden, want zo florissant staat Alfa er al tijden niet voor. En dat eigenlijk al sinds 1986, toen Fiat eigenaar van het merk werd.
Al die jaren heeft het moederbedrijf niet echt haar best gedaan om Alfa’s de ooit zo glorierijke badge te geven die ze verdienen. Toegegeven, er is nu wel een 4C die tot de verbeelding spreekt, maar de druppelsgewijze productie van zo’n exoot heeft geen enkele invloed op de veel te lage productievolumes van Alfa Romeo. Zo ook de aangekondigde Duetta (Spider) die in samenwerking met Mazda wordt ontwikkeld. In 2013 werden er amper 100.000 nieuwe Alfa’s gebouwd. En dat is veel te weinig om het hoofd boven water te kunnen houden.

“Alfa Romeo is veel beter in het aankondigen van nieuwe modellen dan het is in het bouwen ervan.”


Aankondigingspolitiek

Alfa Romeo is veel beter in het aankondigen van nieuwe modellen dan het is in het bouwen ervan. Want waar is de vijfdeurs MiTo die ons eerder werd beloofd? Ook een SUV annex crossover zou inmiddels al jaren realiteit moeten zijn. De Kamal Concept werd nota bene al een decennia geleden voorgesteld. En dan willen we het nog niet eens hebben over het nieuwe platform dat Alfa achter- en vierwielaandrijving moest opleveren of de langverwachte opvolger van de 159 en de 166.

BMW slaapt prima

Mocht Alfa inderdaad zeven nieuwkomers voor 2018 willen klaarstomen, dan mag het wel eens zichtbaar in actie komen. De ambities reiken zelfs zo ver dat het plan gaat dat er tegen dat jaar een half miljoen Alfa’s van de band moeten rollen en sommige van die modellen het BMW het leven zuur zullen maken. Alfa heeft het dan over de Giulia, die het op wil nemen tegen de 3-serie, en de Alfetta, een rivaal voor de 5-serie. Daarvan staan ook station-varianten op de agenda. Wat er dan nog ontbreekt om aan zeven modellen te geraken? Wel, dat is de Alfa 4C Spider. De enige nieuwkomer waarin ook echt te rijden valt. BMW zal er niet wakker van liggen. Wij stilletjes wel, want ook Alfa zo goed als zien verdwijnen, dat resulteert in chronische pijn bij de autofreak.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken