Nieuws

Verrassende wending in autoverkopen

Verassende wending in autoverkopen

Het zachte winterweer lijkt ook positieve invloed te hebben op de autoverkoop. Waar autodealers in andere jaren vaak een dip in de winter kennen, is daar momenteel geen sprake van. De lichte terugval over januari werd in februari al weer hersteld met een notering van ruim 5 procent in de plus.

Afgelopen maand werden er 33.625 nieuwe auto’s van hun allereerste kenteken voorzien, tegenover 31.902 stuks in februari vorig jaar. Dit komt neer op een toename van 5,4 procent. De vooraf voorspelde daling in januari (min 7,5 procent) is daarmee binnen een maand al weer rechtgetrokken, en analisten verwachten dat deze stijging wel eens kan aanhouden als gevolg van het herstellende consumentenvertrouwen. Maar ook het milde weer speelt hierin een rol, menen ze.
Niettemin staat de teller ten opzichte van de eerste twee maanden van 2013 nog altijd in de min. Sinds het aanvangen van 2014 zijn er tot dusver 77.992 nieuwe auto’s verkocht, tegenover 79.859 in dezelfde periode vorig jaar. Een daling van 2,3 procent. De verkoopprognose over geheel 2014 blijft zodoende staan op zo’n 415.000 nieuw verkochte auto’s, vrijwel evenveel als waarmee autodealend Nederland 2013 afsloot.

Verrassende merk top-5

Sowieso was februari een rare maand qua autoverkopen. Namen die steevast in de top-5 van best verkopende merken staan, waren ineens nergens te bekennen. Behalve Volkswagen, dat opnieuw de meeste auto’s wist te slijten al is het maandaantal van 3.322 een stuk minder dan een jaar eerder (3.976). Ook Peugeot, dat wisselend de top-5 weet te behalen, vinden we terug met 2.406 verkochte auto’s. Maar wel pas op plaats 4. Daarvoor gaan – heel verrassend – eerst nog Kia (2.771 stuks) en – jawel – Suzuki. Het in Nederland nagenoeg in de vergetelheid geraakte Japanse merk wist het ineens ontzettend goed te doen met 2.636 verkochte auto’s. Ook terug van weggeweest is Hyundai, dat de top-5 compleet maakt met een keurige verkoopscore van 2.305 nieuwe auto’s.

Kleintjes domineren

Als je over de momenteel gaande Autosalon van Genève wandelt dan kan het je niet ontgaan dat die autoshow wordt gedomineerd wordt door allerhande nieuwbakken A-segmenters. Een kakelverse Renault Twingo, de Peugeot 108, maar ook diens partnerzusjes, de Citroën C1 en Toyota Aygo, schitteren op het moment van schrijven allemaal onder de warme Zwitserse spotlights. Een soortgelijk tafereel dat zich kennelijk ook in februari in de showroom afspeelde. Bijna de gehele top-5 van beste verkochte modellen wordt bezet door de allerkleinste die de onze automarkt rijk is. Met als grote verrassing, de Suzuki Alto, op het hoogste schavot. Met stip zelfs! Maar liefst 2.279 stuks ervan vonden een andere eigenaar, gevolgd door de Kia Picanto met 1.866 stuks. De onlangs gelanceerde i10 van Hyundai is ook niet aan de koper voorbijgegaan en pakt het brons na 1.434 keer verkocht te zijn in februari. Pas op plaats 4 vinden we het model dat voorheen telkens de ranglijst aanvoerde, de Volkswagen Golf. Des te pijnlijker moet het verkochte maandaantal zijn voor de dealers van dit Duitse merk. Met 1.288 exemplaren ligt die namelijk de ruim de helft lager dan in januari. Wellicht dat de Volkswagen-retailers enige troost kunnen vinden in de steun van de up!, de hekkensluiter van de model top-5.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken