Nieuws

Nieuwe Citroën C1 is ook semi-cabrioletje

Nieuwe Citroën C1 laat zich zien

In navolging van de reeds geïntroduceerde Peugeot 108 geeft Citroën blijk van de nieuwe C1, eveneens met opvouwbaar schuifdak, maar met een heel eigen gezicht. Ten opzichte van de 108 is de C1 zichtbaar de frivoolste van de twee, het derde familielid, de nog niet onthulde nieuwe Aygo van Toyota, buiten beschouwing gelaten.

Ondanks de compacte buitenmaten van 3,46 bij 1,62 bij 1,45 meter passen er volgens Citroën prima vier volwassenen in de nieuwe C1. En mocht de hoofdruimte toch wat aan de krappe zijn dan is er altijd nog een beroep te doen op de Airscape, het linnen schuifdak dat 80 bij 76 centimeter meet. Net als bij de Peugeot 108 is dat elektrisch opvouwbaar en te verkrijgen in frivole contrasterende kleuren. Vrolijk is overigens sowieso het design van de nieuwe C1, met een geheel eigen en herkenbaar Citroën-gezicht. Te zien is dat vooral aan de zeer smalle lichtunits met daaronder juist opvallend grote koplampen. Vanaf de B-stijl houdt die persoonlijke identiteit dan al weer op. Vanaf dit punt zijn de overeenkomsten met de 108 namelijk bijzonder treffend.

Combineren kun je leren

Interieurfoto’s zijn nog niet vrijgegeven, maar Citroën belooft dat ook binnenin een lach niet ver weg zal zijn. Het dashboard is bewust strak gehouden laat de fabrikant weten, maar het serieuze wordt toch al gauw naar de achtergrond geduwd met allerhande contrasterende kleuraccenten. Het is geheel aan de klant om de in eerste instantie acht verkrijgbare frisse exterieurkleuren (Caldéra zwart, Gallium grijs, Carlinite grijs, Olive Brown, Lipizan White, Smalt Blue, Scarlet rood en Sunrise Red) terug te laten komen in het interieur of voor een heel andere tint te gaan. Om dat laatste een beetje aan te zwengelen zal Citroën vanaf de marktintroductie later dit jaar twee two-tone introductiemodellen lanceren. De een is gebaseerd op de hatchback (3- of 5-deurs) en combineert een dak in Olive Brown met een carrosserie in Lipizan White. De andere – op basis van de Airscape-versie – wisselt een zelf gekozen carrosserielak af met een schuifdak in Sunrise Red, Black en Grey, die in dat geval ook anders zijn dan de carrosseriekleur.

Tablet time

Om de moderne mens te bedienen komt de C1, hoe klein ook, met een ludiek snufje in de vorm van een grote tablet die nauw samenwerkt met de smartphone. Mirror Screen noemt Citroën het en dit multimediasysteem moet uitstekend overweg kunnen met de apps die al geïnstalleerd zijn op de smartphone. Onder het mom van ‘nooit alleen, altijd online’ kan Mirror Screen vele (online) functies van een smartphone overnemen waarna de gebruiker deze kan bedienen vanaf het grotere 7 inch scherm. Wanneer opbergruimte belangrijker gevonden wordt, weet dan dat de nieuwe C1 is uitgerust van diverse vakjes, bekerhouders en een dashboardkastje (met klep) waarin een literfles past. Aan kofferruimte is er normaliter 196 liter voorhanden, dat, als de achterbank wordt neergeklapt, uit te breiden is naar 780 liter.

Drie aandrijflijnen

Technisch is nieuwe C1 gebaseerd op het uitgaande model, maar Citroën heeft wel het gehele onderstel en de ophanging herzien alsook lichter gemaakt. Sowieso is de auto bijzonder licht met 840 kilogram. Qua motoren zullen er in eerste instantie drie opties zijn, allen benzineversies.
De instapper vormt de e-VTi 68 Airdream, te koppelen aan een manuele 5-versnellingsbak of elektronisch bediende versnellingsbak, en voorzien van een speciaal 'aero pack'. Dankzij deze ingrepen noteert dit model een bescheiden verbruik van 3,8 l/100 km en geringe CO2-uitstoot van 88 g/km. De andere motorisering is de nieuwe VTi 82 motor van de PureTech-familie. Deze 1.2 driecilinder met 82 pk maakt gebruik van PSA’s modernste technologieën en heeft zodoende genoeg aan 4,3 liter benzine per 100 kilometer. De gemiddelde CO2-uitstoot ligt op 99 g/km, terwijl Citroën als acceleratie opgeeft van 11 seconden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Nieuwe Citroën C1 laat zich zien
Redactie
Door Redactie

Zoeken