Nieuws

Officieel: Ford Focus facelift

Officieel: Ford Focus facelift

Daags na het lekken van de foto’s laat Ford ons officieel kennismaken met de vernieuwde Focus. Naast de grondige cosmetische wijzigingen komt het Amerikaanse merk met twee nieuwe motoren voor haar bestseller, plus meer functionaliteiten.

Het straktrekken van het Ford 'One Ford'-familiegezicht zagen we natuurlijk al bij de Fiesta en de nog niet Europa verkrijgbare nieuwe Mondeo, waarop de Focus natuurlijk niet achter kon blijven. De Aston Martin-achtige grille (ooit een merk onder de vleugels van Ford) vindt z’n weg naar het front van de Focus – waarvan er elke 90 seconden eentje van de band rolt – evenals veel scherper aangesneden koplampunits. Tevens neemt Ford afscheid van de ronde mistlichtbehuizingen en heeft de fabrikant beide bumpers hertekend, wat de Focus weer lekker fris op z'n nieuwe wielvariant zet.

Alle rust

Het mes ging al evenzo diep in het interieur. Het veelal bekritiseerde drukke dashboard is grotendeels opnieuw ontworpen en straalt veel meer rust uit dan voorheen. Ford opteert voor een design dat makkelijker is te overzien voor met name de bestuurder en deed daarbij een scala aan knopjes en schakelaars de deur uit. Het geheel oogt nu intuïtiever.
Wat de ergonomie verder moet aanspreken is een aantal nieuwe functionaliteiten, zoals Sync 2. Dit doorontwikkelde infotainmentsysteem maakt in de gefacelift Focus zijn debuut en richt zich nog meer dan de eerste generatie op smartphonegebruikers. Via een groot 8 inch touchscreen zijn er allerlei functies te bedienen, van multimedia tot navigatie en van klimaatbeheersing tot allerhande mobiele apparaten.
Wie parkeren maar een gedoe vindt en het liever aan de auto zelf overlaat, kan z’n handjes dichtknijpen met Ford’s Active Park Assist. Die kan naast fileparkeren nu ook achterin tussen andere auto’s inparkeren. Nooit meer krasjes op je lak dus. Een lak die voortaan naast de al bestaande kleuren verkrijgbaar zal zijn in twee nieuwe tinten blauw, te weten Deep Impact Blue en Glace Blue.

Aangescherpte rijdynamiek

Wie de Focus op het oog heeft om diens prettige rijdynamiek zal uiterst tevreden zijn met Ford’s beslissing om die aan te scherpen. Een betere wielophanging en schokdempers zorgen tezamen met een herzien ESP voor betere wegligging, aldus Ford, terwijl een responsievere stuurkolom aan een intensievere rijbeleving moet bijdragen. Het 'Fun to Drive'-gehalte schiet hiermee naar nieuwe hoogten, meent Ford. Grote woorden die ons wel nieuwsgierig maken.

Nieuwe 1.5 liters

Dankzij de motoriseringen wordt die nieuwsgierigheid alleen maar vergroot, want de Ford Focus krijgt bovendien twee nieuwe krachtbronnen aangemeten. Een 1.5 liter grote viercilinder-benzinemotor, goed voor 150 of 180 pk, is naast de bekende 1.0 liter EcoBoost gepositioneerd. Van die laatste, verkrijgbaar met 100 of 125 pk, verschijnt er bovendien een extra schone variant die gemiddeld slechts 99 g/km aan CO2 de wereld inblaast, wat goed zal zijn voor 20% bijtelling bij zakelijk gebruik.
Bij de diesels is er zelfs een heuse wisseling van de wacht gaande. De bestaande 1.6 TDCi wordt (in Nederland) bedankt voor de bewezen diensten en in ruil daarvoor schuift Ford een nieuwe 1.5 naar voren. Die doet het met een cilinder minder en is mede daardoor in theorie 19% zuiniger. Maar niet minder krachtig. Met aangeboden vermogens van 95 en 120 pk is dit iets kleinere blok minimaal even krachtig als de uitgezwaaide viercilinder 1.6 TDCi. Vreemd genoeg gaat de aanblijvende 2.0 liter TDCi voorzien van Powershift-automaat er juist op achteruit, van 163 naar 150 pk. Echter daarover stelt Ford wel een efficiënter verbruik tot 13%.

De vernieuwde Ford Focus zal (pas) in het laatste kwartaal van 2014 beschikbaar zijn. Verdere specificaties, aandrijflijnen en prijzen volgen dan ook later dit jaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Officieel: Ford Focus facelift
Redactie
Door Redactie

Zoeken