Nieuws

Renault presenteert krachtige 1.6 twinturbo-diesel

Renault presenteert krachtige 1.6 twinturbo-diesel

Ook Renault blijft maar met gloednieuwe motoren op de proppen komen. Hun laatste? Een 1.6 liter viercilinderdiesel met twee turbo’s en een vermogen dat voorheen slechts haalbaar was met grotere motoren.

Steeds vaker durven autofabrikanten bij relatief compacte motoren de stap van één naar twee turbochargers te zetten. Een toepassing die bij motoren met een groter slagvolume reeds gemeengoed is. Renault’s nieuwe 1.6 dCi Twin Turbo is een van de eerste compacte diesels die dubbel geblazen is. En met een extra turbo komt meer vermogen en koppel, namelijk een totaal van 160 pk en 380 Nm. Ten opzichte van de single-turbo aangedreven 1.6 dCi is dit een winst van 30 pk en 60 Nm, terwijl het verbruik van de nieuwe diesel tot wel 25% lager ligt in vergelijk met een tweeliter motor.

Saampjes groot

Naast meer kracht is het nog bredere toerenbereik waarin het vermogen vrijkomt een positieve eigenschap van een twinturbo-blok. Een kleinere turbo levert kracht bij lage toerentallen en in het middengebied, een grotere in de bovenste helft. Volgens Renault komt deze tweetrapsmethode bij de 1.6 dCI Twin Turbo een snelle acceleratie en vlotte tussensprints ten goede. Maar liefst 90% van de maximale trekkracht is immers al vanaf 1.500 toeren beschikbaar. Opvallend is echter dat het 1.6-blok z’n hoge koppel niet lang kan vasthouden. In de bijgevoegde grafiek is dat goed te zien; al kort na het piekmoment neemt de koppelkromme een behoorlijke duikvlucht, hoewel er tot 4.000 tpm alsnog een adequate 280 Nm beschikbaar is.

D en E eerst

Een krachtige diesel als de 1.6 dCi Twin Turbo gaat Renault natuurlijk als eerst lepelen in hun (toekomstige) toppers en dat zijn volgens het merk de modellen die in het D- en E-segment vallen. Met een beetje kennis van hun modellengamma zijn dat dus de Laguna en de opvolger van de Espace. Later zal de nieuwe diesel zijn weg ongetwijfeld gaan vinden naar de Mégane en de Scénic.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Renault presenteert krachtige 1.6 twinturbo-diesel
Redactie
Door Redactie

Zoeken