Nieuws

Kleine terreinpatser: Fiat Panda Cross

Kleine terreinpatser: Fiat Panda Cross

In tegenstelling tot veel andere merken staat de naam Cross bij de Fiat Panda voor het absolute topmodel binnen de range. De Italianen laten ons kennismaken met de Panda Cross die nog boven de Panda 4x4 uit torent. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Deze kleine terreinpatser laat nog maar weinig heel van het olijke karakter van de Panda. Zijn front is geheel opnieuw getekend waarbij ‘stoer’, ‘agressief’ en ‘avontuurlijk’ ongetwijfeld groots op de wand van de designstudio geschreven hebben gestaan. Want dat is wat de nieuwe voorbumper met opvallende beschermplaten, de nieuwe en zwaar geaccentueerde koplampunits alsook de opvallende Cross-beschermpanelen op de zijkant van de auto uitstralen. Het is aan de achterzijde overigens niet anders. Ook hier opvallende kunststof elementen en speciale achterlichtunits. Een simpele aanpak hebben de Italianen zeer zeker niet gehanteerd!

“Deze kleine terreinpatser laat nog maar weinig heel van het olijke karakter van de Panda.”


Bodemvrijheid van 15 cm

Een beetje heldhaftigheid mag de Panda Cross dan ook wel uitstralen. Zijn aan- en afrijhoek zijn met 24 en 33 graden respectievelijk 3 en 1 graden verbeterd ten opzichte van de al avontuurlijke Panda 4x4 en ook zijn bodemvrijheid is met 15 cm bepaald niet zielig. Maar er is meer!

Vierwielaandrijving met Lock

Om zijn status als topmodel binnen de Panda-range te benadrukken heeft Fiat de leverbare motoren 5 pk sterker gemaakt dan in de andere Panda’s. Voor de Panda Cross betekent dit dat de 0.9 TwinAir Turbo voortaan 90 pk en 145 Nm ontwikkelt en de 1.3 MuliJet II-diesel goed is voor 80 pk en 190 Nm. De Italianen laten bovendien weten dat de versnellingsbak werd aangepast (met onder meer een langere eerste versnelling) om zich in het terrein beter te kunnen redden. Daarover hoef je je overigens weinig zorgen te maken. Met een ‘Torque On Demand’-systeem voorzien van twee differentiëlen en een elektronische geregelde koppelingsunit staat de Panda Cross met zijn vierwielaandrijving zijn mannetje. Er zit zelfs een Lock-functie op om tot 50 km/h optimaal resultaat te behalen in het terrein.

“Een simpele aanpak hebben de Italianen zeer zeker niet gehanteerd!”

Offroad Panda's

Met de Panda Cross voegt Fiat dus een topmodel toe aan haar gamma met avontuurlijke Panda’s. Naast de Panda Trekking, die een offroad look heeft maar niet verder komt dan een reguliere Panda, en de Panda 4x4, die daadwerkelijk vierwielaandrijving tot zijn standaarduitrusting mag rekenen, zal de Panda Cross het verst komen buiten de gebaande paden. Nou ja, tenzij je de Panda Monsterstruck meerekent...

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kleine terreinpatser: Fiat Panda Cross
Redactie
Door Redactie

Zoeken