Nieuws

De Peugeot 108 is officieel, met schuifdak!

Peugeot’s nieuwe 108 is officieel, met schuifdak!

Met de Peugeot 108 zetten de Fransen een hele stap om het succes van de 107 te prolongeren. Op de 108 is de nieuwe designstijl doorgevoerd waardoor hij veel meer uitstraling heeft gekregen. Maar het compacte stadswagentje heeft nog veel meer in huis dan zijn eigentijdse uiterlijk: de Peugeot 108 beschikt namelijk over groot opvouwbaar schuifdak en is daarmee een soort van cabrio.

Fiat heeft met haar 500 zoden aan de dijk gezet. Zo sterk zelfs dat menig massafabrikant zich bij het ontwikkelen van een eigen model niet helemaal in heeft kunnen houden om een geheel eigen koers te varen. Voorbeelden daarvan zijn Opel met de Adam, maar ook de onlangs gepresenteerde Renault Twingo verdenken we daarvan. De Peugeot 108 houdt er meer een eigen snoesig design op na, maar wekt de indruk met een stoffen opvouwbaar schuifdak alsnog met een schuin oog naar de Italianen te hebben gekeken. Het schuifdak is wel 80 centimeter breed is en 76 centimeter lang. Dit gezegd hebbende wil Peugeot merkbaar haar A-segmentertje hoger in de markt zetten. Want als je hem vergelijkt met de uitgaande 107 is het een waar spervuur aan nieuwe opties.

Bovenin het segment

Naast het optionele schuifdak telt het interieur namelijk een aantal, toch wel luxe, opties. Kijk bijvoorbeeld alleen naar de optionele achteruitrijcamera en het Keyless Entry & Start. Dit zijn features die in het A-segment behoorlijk uniek zijn. Nu zijn zulke noviteiten niet standaard, maar het geeft wel de vrijheid om je 108 vergaand te personaliseren. Ook het optionele 7 inch touchscreen biedt verscheidene connectiviteitsopties, zoals MirrorLink en AppInCar. Zo kan de smartphonegebruiker genieten van zijn multimedia en apps terwijl hij ze via het infotainmentscherm in zijn 108 bedient.

Felle kleurtjes

Als we uit de auto stappen zien we eveneens een ruim personaliseerbaar exterieur. Peugeot volgt hiermee de trend die auto’s als bijvoorbeeld de Opel Adam en Citroën DS3 ingezet hebben, van felle en speelse kleuren. Of je dat mooi vindt is een tweede, maar de meer gangbare kleuren zullen ongetwijfeld ook beschikbaar zijn. Wat wel een welkome verandering is, is de robuuste vorm van de auto. Waar de 107 veel ronde, bolle vormen had gooit de 108 het over een andere boeg. Een stompe, stevige neus met scherp vormgegeven koplampen geeft het wagentje een stoer gezicht. Als we de auto omdraaien zien we echter wel een groot contrast. De achterlichten domineren het beeld en ogen – vanaf foto –  een tikkeltje te groot. Peugeot biedt de consument in ieder geval genoeg keus als het op styling aankomt.

Pakketten

Waar we dat in terugzien is het aanbod aan optiepakketten, zowel qua styling als qua functionaliteiten. Het Franse merk doet melding van maar liefst zeven thema’s en vier uitvoeringen. Het Tattoo-thema voegt bijvoorbeeld metallic bloemen toe op een aantal plekken op de carrosserie en voor fans van streepjesmotieven is er het Barcode-thema.
De uitrustingsniveaus onderscheiden zich vooral in interieuropties. Het Access-pakket zetelt je in Curitiba-stof en lijkt het basispakket te zijn. De pakketten Active en Allure zijn voorzien van een geruite stof genaamd Carolight, waar de 108 TOP! (versie met schuifdak) is uitgerust met Rayura Aïkinite-stof. Lederen bekleding is exclusief te krijgen als optie bij het Allure-pakket. Wat bij dat pakket wel standaard is, is het 7 inch touchscreen.

14% bijtelling

Qua motorisering geen verrassingen. Het is driecilinders troef bij de Peugeot 108, waarin een 1.0 VTi en een 1.2 VTi te verkrijgen zijn. De 1.0 liter biedt 62 pk en blaast volgens de meetcyclus 88 gram aan CO2 per kilometer uit wanneer een handbak is gemonteerd. Voor wie dit model zakelijk gaat rijder geldt er een bijtelling van 14%. Met de elektrisch gestuurde vijftrapsautomaat belandt de 108 echter in een hogere bijtellingsklasse. Dan de nieuwe PureTech 1.2 liter VTi. Die levert 82 pk en komt ook in de 20% bijtellingscategorie terecht. Best opmerkelijk eigenlijk, want de nieuwe Fransoos weegt slechts 840 kilogram, een zeer laag gewicht wat doorgaans een positief effect heeft op het verbruik en de emissiewaarde.

De nieuwe Peugeot 108 in levende lijve zien? Reis dan begin maart af naar Genève, waar de auto zijn werelddebuut beleeft.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot’s nieuwe 108 is officieel, met schuifdak!
De nieuwe Peugeot 108 is officieel, met schuifdak!
Peugeot’s nieuwe 108 is officieel, met schuifdak!
De nieuwe Peugeot 108 is officieel, met schuifdak!
De nieuwe Peugeot 108 is officieel, met schuifdak!
De nieuwe Peugeot 108 is officieel, met schuifdak!
De nieuwe Peugeot 108 is officieel, met schuifdak!
Redactie
Door Redactie

Zoeken